Салата Снежен човек – скулптура

 

Продукти:

400 г картофи;

1 морков от туршия;

40 г краве масло;

1 ч. л. прясно мляко;

Сол на вкус;

1 каф. л. черен пипер;

2-3 черни маслини;

150 г бяло саламурено сирене;

1 червена пиперка за шалче (печена и белена или прясна);

Два листа червено зеле.

Начин на приготвяне:

Първо се сваряват картофите. След като изстинат се белят и намачкват с вилица или преса за картофи. Салатата трябва да бъде гъста и плътна, за да не се разпадне Снежния човек.

В купа слагате варените и наамачкани картофи.  Добавяте разтопеното краве масло заедно с прясното мляко, солта, черния пипер и салатата се разбърква. Трябва да стане като тесто. С ръкавици или чисти ръце оформяте две кръгли топки: една по-голяма за тялото и една по-малка за главата. Настъргвате на дребно ренде сиренето и поръсвате полукълбата с него докато побелеят. От малко картофено пюре оформяте цилиндър за шапка. Увивате го от страни и от горе с листата от червено зеле.

От моркова изрязвате нос и правите метла, като отразвате едно цилиндрично парче и го нарязвате на тънки парчета напречно и надлъжно така, че да не стига до основата на моркова. Отчупвате дървено шишче с желаната  дължина и го набождате на моркова  като дръжка на метла. От маслините изрязвате две еднакви кръгчета за очи и още четири кръгчета за копчета. Чушката се бланшира във вряла вода и се отрязва тънко парче за шалче. От нея се изрязва и малък полумесец за уста.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта