Салата Снежен човек – скулптура
Продукти:
400 г картофи;
1 морков от туршия;
40 г краве масло;
1 ч. л. прясно мляко;
Сол на вкус;
1 каф. л. черен пипер;
2-3 черни маслини;
150 г бяло саламурено сирене;
1 червена пиперка за шалче (печена и белена или прясна);
Два листа червено зеле.
Начин на приготвяне:
Първо се сваряват картофите. След като изстинат се белят
и намачкват с вилица или преса за картофи. Салатата трябва да бъде гъста и
плътна, за да не се разпадне Снежния човек.
В купа слагате варените и наамачкани картофи. Добавяте разтопеното краве масло заедно с прясното
мляко, солта, черния пипер и салатата се разбърква. Трябва да стане като тесто.
С ръкавици или чисти ръце оформяте две кръгли топки: една по-голяма за тялото и
една по-малка за главата. Настъргвате на дребно ренде сиренето и поръсвате
полукълбата с него докато побелеят. От малко картофено пюре оформяте цилиндър
за шапка. Увивате го от страни и от горе с листата от червено зеле.
От моркова изрязвате нос и правите метла, като отразвате
едно цилиндрично парче и го нарязвате на тънки парчета напречно и надлъжно
така, че да не стига до основата на моркова. Отчупвате дървено шишче с
желаната дължина и го набождате на
моркова като дръжка на метла. От
маслините изрязвате две еднакви кръгчета за очи и още четири кръгчета за
копчета. Чушката се бланшира във вряла вода и се отрязва тънко парче за шалче.
От нея се изрязва и малък полумесец за уста.