Публикации

Мики Маус в силиконова форма

Изображение
  Продукти: 1 пакет бисквити обикновени от 200 г; 1 пакет шоколадови бисквити 200 г; Настъргана кора от един портокал; 125 мг краве масло; ½ ч. ч пудра захар; 1 ванилия; 50 мл прясно мляко или вода; 50 г бял шоколад; Жълти и червени кокосови стърготини; 1 с.л. олио; 1 ч.л.   какао. Начин на приготвяне: Силиконовата форма на Мики Маус трябва да е измита предварително и изсушена. Намазва се с тънък слой растителна мазнина. Бисквитите се натрошават на дребни парчета. Изсипват се в купа. Добавя се захарта, настъргания портокал, ванилията и се разбъркват.   Затопля се млякото с маслото и шоколада докато   се разтопят и всичко се излива в купата при натрошените бисквити. Разбърква се добре. При необходимост се добавя още малко топла вода или прясно мляко. Трябва да стане твърдо тесто. Тестото се излива в силиконовата форма, покрива се отгоре със стреч фолио и се оставя да престои 2 часа в хладилника докато се стегне. След това внимателно се из...

Торта дънер

Изображение
  За правенето на такава торта са необходими поне  2 дни. Необходими са най-малко 2 блата за руло. Продукти за 1 блат: 3 яйца; 100 г брашно; 100 г пудра захар; Всичко се разбива с миксер. Пече се върху хартия за печене в голямата тава на фурната на 200 градуса предварително загрята фурна точно 10 минути. Като се извади от фурната се навива на руло по дължина заедно с хартията още докато е горещо, защото като изстине блатът е сух и се начупва. Оставят се блатовете да изстинат навити на руло и през това време се приготвя крема. Продукти за крема: 1 л прясно мляко; 2 жълтъка; 1 ч.ч. захар; 5 с.л. брашно с връх; 1 ванилия; 2 с. л. какао; 60 мг краве масло. Начин на приготвяне на крема: Първо се отделят белтъците от жълтъците. Размива се брашното в 250 мл от прясното мляко, добавят се разбитите жълтъци на яйцата и ванилията.  Слага се останалото мляко  (750 мл) да заври. Преди да кипне се добавя захарта, бърка се докато се разтопи, намалява с...

Сладки шишарки

Изображение
  Продукти: 1 пакет бисквити обикновени от 200 г; 60 мг краве масло; ½ ч. ч пудра захар; 25 мл прясно мляко или вода; 1 ванилия; 1  с. л. какао с куп; 30 г шоколад; 1 пакет зърнена закуска (мюсли)   „Шоколадови миди“ или „Полусферички“ за люспи. Начин на приготвяне: Бисквитите се натрошават на прах в блендер, може с чукче или дървен предмет след като се сложат в плик. Изсипват се в купа. Добавя се захарта, ванилията, какаото и се разбъркват.   Затопля се млякото с маслото и шоколада докато  се разтопят и всичко се излива в купата при натрошените бисквити. Разбърква се добре. При необходимост се добавя още малко топла вода или прясно мляко. Трябва да стане тесто като пластелин.  Слагате удобни хирургични ръкавици или измивате ръцете си  много добре и започвате да оформяте конусчета от тестото с големина на шишарка. Подреждате ги в чиния и след това отваряте плика с полусферичките и започвате да слагате люспите от горе на долу докато заприл...

Бабина салата

Изображение
  Продукти: За една порция: 1 домат; 1 чушка гамби; 2-3 с. л. цедено мляко; 50 г сирене; 1 скилидка чесън; 4-5 маслини за украса; Магданоз и копър за украса. Начин на приготвяне: Доматите се измиват, нарязват се на колелца и се подреждат в кръг. Чушката гамби се измива, махат се семките и също се нарязва на колелца.  Сиренето крема се обърква с намачкания чесън и с него се пълнят колелцата от чушката. Подреждат се над   доматите в кръг. Слагат се маслина, магданоз и копър за украса.

ЕВРОПЕЙСКА САЛАТА МАЙСКИ БРЪМБАР

Изображение
  Продукти: 200 г бяло прясно зеле; 200 г пресни краставици; 3-4 стръка копър; 3 с. л. олио; 1 с. л. бял оцет; Сол на вкус; 2-3 черни маслини. Начин на приготвяне: Измиваме и нарязваме зелето на дребно. Краставиците ги разрязваме на четири по дължина и после ги нарязвамена малки парченца. Добавяме ситно нарязания копър, олиото, оцета и солта и разбъркваме. Вземаме една голяма черна маслина. Разрязваме я на половина по дължина и махаме костилката. Отрязваме малко горната част на маслината от страната на дръжката. Вземаме по-малка черна маслина. Нея също я разрязваме на две по дължина и махаме костилката. Отрязваме парче откъм острата страна на маслината с ширина колкото ширината на отрязаната част от голямата маслина. Така се получава главата на бръмбъра. Съединяваме двете парчета. От останалите части от маслините изрязваме 3 чифта еднакви тънки ивици за краката. Бръмбърът има общо 6 крака. Задните му крака са малко по-дълги от предните. Поставяме двата чифта крака...

Салата Гущер

Изображение
  Продуктите за салатата са повече отколкото за една фигура. Продукти: 150 г извара; 50 г сирене; 1 с.л.   майонеза; 1 ч. л. горчица; 30 г краве масло разтопено; ½ каф. л. кимион; 1 скилидка чесън; Смлян черен пипер; Две еднакви зърна черен пипер; Магданоз; ½ връзка копър; 3-4 с. л. сварен кус-кус; Сладкарски бои – зелена и черна; 5 г сусамово семе; 1 ч.л. маслинов пастет. Начин на приготвяне: Първо сваряваме кус-куса. Изцеждаме го от водата.   После смесваме всички продукти в купа за пасиране без кус-куса: изварата, сиренето, майонезата, подправките, горчицата, кравето масло, черния пипер, кимиона, магданоза и копъра. Чесънът го обелваме, нарязваме и също го добавяме. Пасираме до еднородна смес, която става светло зелена. Накрая слагаме кравето масло разтопено. След това   добавяме кус-куса, зелената боя и малко от черната боя, за да стане по-тъмно зелен цвета на гущера. В продълговата чиния или елипса започваме да изграждаме ...

САЛАТА ОКТОПОД

Изображение
  Продукти: 400 г извара; 150 г сирене натрошено; 3 моркова и/или сирене Чедър; 30 г краве масло разтопено; ¼ връзка пресен копър; 1 каф. л. черен пипер; 1 каф. л. кимион ; 1 каф. л. чесън на прах; 2-3 с. л.  майонеза или кисело мляко; Червена чушка; 2 черни или зелени маслини. Начин на приготвяне: Измийте, обелете и настържете на дребно ренде морковите, като оставите половината от тях за поръсване на октопода. Намачкайте изварата, смесете я с половината от настърганите моркови и натрошеното сирене, добавете майонезата, солта, копъра, черния пипер, сухия чесън и кимиона. Разтопете кравето масло, изсипете го в купата при другите продукти и разбъркайте всичко до получаването на еднородна смес. Покрийте купичка с желаната големина на главата на октопода от вътрешната страна със стреч фолио и изсипете половината салата в нея. Притиснете и покрийте с фолиото. Оставете 1-2 часа да стегне в хладилника. През това време оформете пипалата като направите рула с ...

Торта Крокодил

Изображение
  За да се направи торта - скулптура е необходимо тестото на блатовете да е по-плътно и с повече брашно от обикновения блат. Кремът трябва също да стяга тортата, да попие в блата и за това тортата се сглобява когато кремът е още топъл, преди да се е сгъстил напълно. За правенето на такива торти трябва да имате и някои помощни материали: въртяща се поставка, дървени шишови за шишчита, сладкарска шпакла за изравняване на блатове, ножове за декорация, малък нож за изрязване на детайлите (може да използвате и джобно сгъваемо ножче), различни декоративни формички в зависимост от тортата, която искате да направите. При повечето торти се налага първо да направите рисунка на желаната фигура, която искате да изградите в зависимост от големината на чинията. За тортата Крокодил съм използвала пластмасов поднос. Те са равни и много удобни, ако трябва да носите някъде тортата.  Продукти за блата: Чашата е от 250 мл. 4 яйца големи L; 1 щипка сол; 1 ч.ч.   захар; ½ ч.ч. олио...

Салата Крава

Изображение
  Продукти: 300 г извара; 360 г заквасена сметана; 1 ч. ч. натрошено сирене; 2 червени чушки, печени и белени; 50 г кашкавал; 50 г шунка или друо пушено месо или колбас; 2 черни маслини; 1 ч.л. копър; 3 скилидки чесън; 40 г краве масло; Магданоз за украса. Начин на приготвяне: Първо нарисувайте кравата и сравнете рисунката с размера на чинията.  След това измерете с конец обиколката на главата и изрежете парче алуминиево фолио с 5 см по-голямо, нагънете фолиото по дължина и го направете на ринг. Оформете главата с фолиото и я поставете в чинията.   Тази салата не е стегната и може да се разтече без ринг. Разбъркайте сиренето, сметаната и изварата. Добавете копъра и пресования чесън, прибавете разтопеното краве масло и пасирайте, за да се разбият бучките и да стане еднородна маса. След това сложете нарязаната на дребно червена чушка и разбъркайте с лъжица. Изсипете сместта във формата от фолио и я разпределете равномерно. Притиснете хубаво смес...

Салата Часовник - новогодишна

Изображение
  Продукти: 360 г цедено кисело мляко 10% масленост; 150 г краве сирене; 2-3 печени и белени чушки, може и от консерва; ½ връзка копър; 1 каф. л. сух чесън (по желание); 1 каф.л. черен пипер ( по желание); 20 г желатин на прах; 100 г кашкавал; 2 с.л. варена сладка царевица; ½ връзка магданоз за украса. Начин на приготвяне: Първо накисваме желатина в 2-3 с.л. вода. Изсипваме в купа цеденото мляко, натрошеното сирене и 2 нарязани печени и белени чушки, като оставяме 1 чушка за цифри. Добавяме подправките и накрая изсипваме разтворения желатин на водна баня. Разбъркваме салатата и я поставяме я в ринг за торта или ринг от тава с падащо дъно.Оставяме я в хладилник да стегне поне 5-6 часа. Трябва да проверите желатина   дали не е с изтекъл срок на годност, защото салатата няма да се желира. След няколко часа изваждате салатата от хладилника и я поръсвате с настърган на дребно ренде кашкавал. Изрязвате цифри с малък нож, но внимавате да са равни. Може и а...

Салата –мезе Камион

Изображение
Продукти: 800 г гъста Руска салата; 100 г тънко нарязана луканка; 100 г тънко нарязано пушено месо или шунка; 15 броя солени бисквити; 50 г тънко нарязан кашкавал; Майонеза в туба или поставяте малко майонеза в писалка за украса на торти; 2 маслини без костилки – черни или кафяви. 100 г Сух шпеков салам. Начин на приготвяне: Първо правите от предния ден Руската салата по рецептата описана в Салата Прасенце. На следващия ден започвате да оформяте салатата. В средата на правоъгълна чиния слагате Руската салата и започвате да изграждате камиона със солените бисквити. Внимавайте, защото са трошливи. Бисквитите ще направят равни стените на камиона. Оформяте кабината и каросерията.  Намазвате повърхността на бисквитите отгоре с тънък слой майонеза и облепвате камиона с шунката или пушеното месо. После с кашкавала изрязвате стъклата и фаровете. Тях също залепвате с майонеза. Слагате маслините за странични огледала с помощта на клечки за зъби. Нарязвате шпековия салам н...

Салата Слънце

Изображение
  Трябва да има и една лесна салата, която всички майки да могат да направят на децата си. Продукти: За основа на салатата може да се сложи: Салата от картофи и моркови, Зеле с моркови и майонеза, Руска салата и др.; Продукти: 50 г кашкавал; 1 маслина; 20 г майонеза; 40 г сирене Чедър (или 1 морков); Парче червена чушка. Начин на приготвяне: Разпределяте салатата в чинията  така, че да има куп в средата. Намазвате я отгоре с тънък пласт майонеза и я поръсвате с настърган на дребно ренде кашкавал. Към средата на кръга поставяте две очи от маслини, малко по-надолу - тънко изрязано парче от червена чушка за уста. Настъргвате оранжевия кашкавал на ренде и от него слагате една точка над устата за нос. После нарязвате останалия кашкавал на тънки ивици с дължината но периферията на чинията и започвате да подреждате лъчите. Може да повикате децата и те да се включат в правенето на слънцето като игра.

Салата Заек

Изображение
  Продукти: 5-6 картофа; 2-3 стръка пресен лук; 60 мг краве масло; Сол на вкус; 100 г кашкавал; 1-2 маслини; Парче червена чушка; ½ връзка магданоз; 2 листа от салата. Начин на приготвяне: Първо сваряваме картофите без да ги белим. Като се охладят малко ги обелваме и намачкваме на пюре. Добавяме солта, нарязания на дребно пресен лук и накрая разтопеното краве масло. Разбъркваме добре пюрето, за да стане еднородна маса и започваме да оформяме заека. Измиваме си ръцете отново, подсушаваме ги  и слагаме ръкавици. Разделяме пюрето на три части: една голяма топка за  тяло, една два пъти по-малка за глава и една съвсем малка за опашка. В подходяща чиния поставяме трите топки и започваме да заглаждаме пюрето и да оформяме заека. Издължаваме малко главата отпред под форма на триъгълник като муцуна и правим две малки дупки за очите в страни. Съединяваме главата с тялото и опашката с тялото. Заглаждаме пюрето. След това изрязваме очи от маслини, един малък т...

Салата Паяк

Изображение
  Тази салата може да се направи от картофено пюре, Руска салата, салата от зеле, моркови и майонеза и др. Важното е салатата да не се разтича след като я сложите в чинията. Продукти: Салата за основа-по желание (картофена, Кенар салата, катък и други); 50 г кашкавал; 30 г майонеза (млечна, постна или яйчна); 1 дълъг морков; 2-3 маслини големи. Начин на приготвяне: Разпределяме избраната салата на дъното на чинията така, че да се оформи лек хълм. След това я посипваме с настърган на дребно кашкавал. Нарязваме моркова на дълги и тънки ленти и започваме да правим паяжина. Първо поставяме ленти радиерно на равни разстояния от центъра на салатата и после ограждаме с концентрични кръгове. Паяжината на паяка има правилна геометрична форма. После махаме костилките от маслините и изрязваме първо долната, по-голяма част от тялото с продълговата форма. След това правим   горната част на тялото във форма на кръг. Накрая с тънък нож изрязваме надлъжно 8 крака така, че да с...

Салата Лъв

Изображение
Авторска рецепта Тази салата е барелеф, а не скулптура, но всеки българин и българка трябва да се научат да я правят! Продукти: 3 картофа; 1  морков; 40 г краве масло; 1 каф. л. сол; 2 големи черни или кафяви маслини; 1 с.л. маслинова паста; 4 с.л. натрошено бяло саламурено сирене; 150 г светъл кашкавал; 50 г сирене Чедър. Начин на приготвяне: Първо измивате и сварявате картофите и моркова без да ги белите. Като се сварят ги обелвате и намачквате на пюре. Добавяте солта и разтопено кравето масло и ги смесвате да станат еднородна и гладка смес. В началото използвайте десертна чиния, за да се научите. Сложете картофеното пюре в чинията под форма на кръг. Лъвската глава е кръгла. От горе върху периферията на чинията направете и оформете две закръглени уши от пюрето. В противоположната част добавете още картофено пюре и оформете муцуната  и ноздрите. Периферията на чинията ще ги издигне малко нагоре. От средната част на главата към муцуната добавете още мал...