Салата Часовник - новогодишна


 Продукти:

360 г цедено кисело мляко 10% масленост;

150 г краве сирене;

2-3 печени и белени чушки, може и от консерва;

½ връзка копър;

1 каф. л. сух чесън (по желание);

1 каф.л. черен пипер ( по желание);

20 г желатин на прах;

100 г кашкавал;

2 с.л. варена сладка царевица;

½ връзка магданоз за украса.

Начин на приготвяне:

Първо накисваме желатина в 2-3 с.л. вода.

Изсипваме в купа цеденото мляко, натрошеното сирене и 2 нарязани печени и белени чушки, като оставяме 1 чушка за цифри. Добавяме подправките и накрая изсипваме разтворения желатин на водна баня. Разбъркваме салатата и я поставяме я в ринг за торта или ринг от тава с падащо дъно.Оставяме я в хладилник да стегне поне 5-6 часа. Трябва да проверите желатина  дали не е с изтекъл срок на годност, защото салатата няма да се желира.

След няколко часа изваждате салатата от хладилника и я поръсвате с настърган на дребно ренде кашкавал. Изрязвате цифри с малък нож, но внимавате да са равни. Може и арабски цифри да сложите. Поставяте зърна от царевица по края на кръга за украса и накрая облепвате стените на часовника с нарязан на дребно магданоз.

Ако нямате желатин или не искате да правите салатата с него, вземете една дълбока чиния, например супена, поставете салатата в дълбоката част и украсете от горе по същия начин.

Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта