Салата Часовник - новогодишна
Продукти:
360 г цедено кисело мляко 10% масленост;
150 г краве сирене;
2-3 печени и белени чушки, може и от консерва;
½ връзка копър;
1 каф. л. сух чесън (по желание);
1 каф.л. черен пипер ( по желание);
20 г желатин на прах;
100 г кашкавал;
2 с.л. варена сладка царевица;
½ връзка магданоз за украса.
Начин на приготвяне:
Първо накисваме желатина в 2-3 с.л. вода.
Изсипваме в купа цеденото мляко, натрошеното сирене и 2
нарязани печени и белени чушки, като оставяме 1 чушка за цифри. Добавяме
подправките и накрая изсипваме разтворения желатин на водна баня. Разбъркваме
салатата и я поставяме я в ринг за торта или ринг от тава с падащо дъно.Оставяме
я в хладилник да стегне поне 5-6 часа. Трябва да проверите желатина дали не е с изтекъл срок на годност, защото
салатата няма да се желира.
След няколко часа изваждате салатата от хладилника и я
поръсвате с настърган на дребно ренде кашкавал. Изрязвате цифри с малък нож, но
внимавате да са равни. Може и арабски цифри да сложите. Поставяте зърна от
царевица по края на кръга за украса и накрая облепвате стените на часовника с
нарязан на дребно магданоз.
Ако нямате желатин или не искате да правите салатата с него,
вземете една дълбока чиния, например супена, поставете салатата в дълбоката
част и украсете от горе по същия начин.