Салата Лъв
Авторска рецепта
Тази салата е барелеф, а не скулптура, но всеки българин и българка трябва да се научат да я правят!
Продукти:
3 картофа;
1 морков;
40 г краве масло;
1 каф. л. сол;
2 големи черни или кафяви маслини;
1 с.л. маслинова паста;
4 с.л. натрошено бяло саламурено сирене;
150 г светъл кашкавал;
50 г сирене Чедър.
Начин на приготвяне:
Първо измивате и сварявате картофите и моркова без да ги
белите. Като се сварят ги обелвате и намачквате на пюре. Добавяте солта и
разтопено кравето масло и ги смесвате да станат еднородна и гладка смес.
В началото използвайте десертна чиния, за да се научите.
Сложете картофеното пюре в чинията под форма на кръг. Лъвската глава е кръгла.
От горе върху периферията на чинията направете и оформете две закръглени уши от
пюрето. В противоположната част добавете още картофено пюре и оформете
муцуната и ноздрите. Периферията на
чинията ще ги издигне малко нагоре. От средната част на главата към муцуната
добавете още малко от пюрето и оформете нос.
Настържете светлия кашкавал на дребно ренде и посипете
главата на лъва. Натрошете бялото сирене и посипете с него муцуната. С
маслинения пастет оформете триъгълника на ноздрите и поставете две кръгчета от
маслини за ноздри. Оформете очите, като изрежете две кръгчета от маслини със
сламка за сок и четири продълговати еднакви ленти пак от маслини за оформянето
на очите. Накра настържете сиренето Чедър или ако нямате, настържете морков.
Оформете гривата на лъва около ушите и главата. Посипете малко и от двете
страни на носа, за да изпъкне по-добре.