Салата Лъв

Авторска рецепта

Тази салата е барелеф, а не скулптура, но всеки българин и българка трябва да се научат да я правят!

Продукти:

3 картофа;

1  морков;

40 г краве масло;

1 каф. л. сол;

2 големи черни или кафяви маслини;

1 с.л. маслинова паста;

4 с.л. натрошено бяло саламурено сирене;

150 г светъл кашкавал;

50 г сирене Чедър.

Начин на приготвяне:

Първо измивате и сварявате картофите и моркова без да ги белите. Като се сварят ги обелвате и намачквате на пюре. Добавяте солта и разтопено кравето масло и ги смесвате да станат еднородна и гладка смес.

В началото използвайте десертна чиния, за да се научите. Сложете картофеното пюре в чинията под форма на кръг. Лъвската глава е кръгла. От горе върху периферията на чинията направете и оформете две закръглени уши от пюрето. В противоположната част добавете още картофено пюре и оформете муцуната  и ноздрите. Периферията на чинията ще ги издигне малко нагоре. От средната част на главата към муцуната добавете още малко от пюрето и оформете нос.

Настържете светлия кашкавал на дребно ренде и посипете главата на лъва. Натрошете бялото сирене и посипете с него муцуната. С маслинения пастет оформете триъгълника на ноздрите и поставете две кръгчета от маслини за ноздри. Оформете очите, като изрежете две кръгчета от маслини със сламка за сок и четири продълговати еднакви ленти пак от маслини за оформянето на очите. Накра настържете сиренето Чедър или ако нямате, настържете морков. Оформете гривата на лъва около ушите и главата. Посипете малко и от двете страни на носа, за да изпъкне по-добре. 



Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта