Салата Паяк

 

Тази салата може да се направи от картофено пюре, Руска салата, салата от зеле, моркови и майонеза и др. Важното е салатата да не се разтича след като я сложите в чинията.

Продукти:

Салата за основа-по желание (картофена, Кенар салата, катък и други);

50 г кашкавал;

30 г майонеза (млечна, постна или яйчна);

1 дълъг морков;

2-3 маслини големи.

Начин на приготвяне:

Разпределяме избраната салата на дъното на чинията така, че да се оформи лек хълм. След това я посипваме с настърган на дребно кашкавал. Нарязваме моркова на дълги и тънки ленти и започваме да правим паяжина. Първо поставяме ленти радиерно на равни разстояния от центъра на салатата и после ограждаме с концентрични кръгове. Паяжината на паяка има правилна геометрична форма. После махаме костилките от маслините и изрязваме първо долната, по-голяма част от тялото с продълговата форма. След това правим  горната част на тялото във форма на кръг. Накрая с тънък нож изрязваме надлъжно 8 крака така, че да са равни по дължина. След това внимателно сглобяваме паяка върху  центъра на мрежата.

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта