Салата Паяк
Тази салата може да се направи от картофено пюре, Руска
салата, салата от зеле, моркови и майонеза и др. Важното е салатата да не се
разтича след като я сложите в чинията.
Продукти:
Салата за основа-по желание (картофена, Кенар салата, катък
и други);
50 г кашкавал;
30 г майонеза (млечна, постна или яйчна);
1 дълъг морков;
2-3 маслини големи.
Начин на приготвяне:
Разпределяме избраната салата на дъното на чинията така, че
да се оформи лек хълм. След това я посипваме с настърган на дребно кашкавал.
Нарязваме моркова на дълги и тънки ленти и започваме да правим паяжина. Първо
поставяме ленти радиерно на равни разстояния от центъра на салатата и после
ограждаме с концентрични кръгове. Паяжината на паяка има правилна геометрична
форма. После махаме костилките от маслините и изрязваме първо долната,
по-голяма част от тялото с продълговата форма. След това правим горната част на тялото във форма на кръг.
Накрая с тънък нож изрязваме надлъжно 8 крака така, че да са равни по дължина.
След това внимателно сглобяваме паяка върху
центъра на мрежата.