Салата Крава
Продукти:
300 г извара;
360 г заквасена сметана;
1 ч. ч. натрошено сирене;
2 червени чушки, печени и белени;
50 г кашкавал;
50 г шунка или друо пушено месо или колбас;
2 черни маслини;
1 ч.л. копър;
3 скилидки чесън;
40 г краве масло;
Магданоз за украса.
Начин на приготвяне:
Първо нарисувайте кравата и сравнете рисунката с размера на чинията. След това измерете с конец обиколката на главата и изрежете парче алуминиево фолио с 5 см по-голямо, нагънете фолиото по дължина и го направете на ринг. Оформете главата с фолиото и я поставете в чинията. Тази салата не е стегната и може да се разтече без ринг.
Разбъркайте сиренето, сметаната и изварата. Добавете копъра и пресования чесън, прибавете разтопеното краве масло и пасирайте, за да се разбият бучките и да стане еднородна маса.
След това сложете нарязаната на
дребно червена чушка и разбъркайте с лъжица. Изсипете сместта във формата от
фолио и я разпределете равномерно. Притиснете хубаво сместта и я дооформете.
Покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника да се стегне.
През това време изрежете от шунка или пушено месо ушите и муцуната, като предварително сте ги начертали на хартия и изрязали. От кашкавала изрежете рогата. Сложете ги до главата без да махате ринга от алуминиево фолио. Настържете останалия кашкавал на дребно ренде и посипете лицето на кравата с настъргания кашкавал. Изрежете две кръгчета от маслини и поставете за очи. Настържете на едро ренде малко кашкавал и го поставете между рогата като козина. Махнете алуминиевото фолио преди да сервирате.
Ако искате да ви е стегната салатата трябва да добавите
вместо краве масло – 40 мг желатин. Приготвяте го според указанията на опаковката и го изсипвате в салатата.