Торта Крокодил
За да се направи торта - скулптура е необходимо тестото на
блатовете да е по-плътно и с повече брашно от обикновения блат. Кремът трябва
също да стяга тортата, да попие в блата и за това тортата се сглобява когато
кремът е още топъл, преди да се е сгъстил напълно. За правенето на такива торти
трябва да имате и някои помощни материали: въртяща се поставка, дървени шишови
за шишчита, сладкарска шпакла за изравняване на блатове, ножове за декорация,
малък нож за изрязване на детайлите (може да използвате и джобно сгъваемо
ножче), различни декоративни формички в зависимост от тортата, която искате да
направите.
При повечето торти се налага първо да направите рисунка на
желаната фигура, която искате да изградите в зависимост от големината на
чинията. За тортата Крокодил съм използвала пластмасов поднос. Те са равни и
много удобни, ако трябва да носите някъде тортата.
Продукти за блата:
Чашата е от 250 мл.
4 яйца големи L;
1 щипка сол;
1 ч.ч. захар;
½ ч.ч. олио или 125 мл;
2 ч.ч. брашно;
1 бакпулвер;
1 ванилия;
1 с.л. какао.
Начин на приготвяне на блата:
Първо се разбиват яйцата със захарта и една щипка сол. След това се добавя олиото,
киселото мляко и накрая пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Яйцата и
захарта се разбиват на най-високата степен на миксера, а брашното и останалите
сухи продукти на най-ниската степен на миксера или се бъркат на ръка, за да не
спадне тестото. Изсипва се в голямата тава на фурната намазана с краве масло
или върху хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180
градуса 35 минути. Оставя се да изстине напълно и тогава се реже.
През това време се приготвя крема:
Продукти за приготвяне на крема:
300 г извара;
125 г сирене Крема;
200 г краве масло;
1 ч. ч. пудра захар;
Зелена сладкарска боя и 1 каф. л. какао.
За украса:
Орехи,
филиран шоколад,
белени тиквени семки.
Изрязва се фигурата според предварително начертаната картинка. Подреждат се частите на фигурата в подноса или чинията за торта: главата, тялото, опашката, краката. След това започва да се маже с крем и да се съединяват блатовете. Аз изрязвам понякога скулптурата малко по-голяма от планираната, за да мога да изрязвам дефектите, а не да снаждам. Тази торта е само на два етажа и това улеснява работата по нея. Слагате малко крем на дъното на чинията или подноса, после слагате първия блат и намазвате с крема. Отгоре слагате втория блат и отново намазвате с крем. След това оцветявате останалия крем в зелено, като слагате и малко какао, за да стане по-тъмен цвета. За да не е плосък крокодила, от изрезките слагате върху гърба, опашката, намазвате с крем и изравнявате да стане като истински гръб. Тортата се измазва от всички страни с оцветения крем и се слага в хладилника за 3-4 часа да се стегне. След това се изважда и фигурата се дооформя с остър нож. Отново се намазва с крема. Накрая гърбът се поръсва с едро счукани орехи, филиран шоколад. В областта на зъбите се слагат счукани орехи или белени слънчогледови семки. За шипове и за очи съм използвала белени тиквени семки.