Торта Крокодил

 

За да се направи торта - скулптура е необходимо тестото на блатовете да е по-плътно и с повече брашно от обикновения блат. Кремът трябва също да стяга тортата, да попие в блата и за това тортата се сглобява когато кремът е още топъл, преди да се е сгъстил напълно. За правенето на такива торти трябва да имате и някои помощни материали: въртяща се поставка, дървени шишови за шишчита, сладкарска шпакла за изравняване на блатове, ножове за декорация, малък нож за изрязване на детайлите (може да използвате и джобно сгъваемо ножче), различни декоративни формички в зависимост от тортата, която искате да направите.

При повечето торти се налага първо да направите рисунка на желаната фигура, която искате да изградите в зависимост от големината на чинията. За тортата Крокодил съм използвала пластмасов поднос. Те са равни и много удобни, ако трябва да носите някъде тортата. 

Продукти за блата:

Чашата е от 250 мл.

4 яйца големи L;

1 щипка сол;

1 ч.ч.  захар;

½ ч.ч. олио или 125 мл;

2 ч.ч. брашно;

1 бакпулвер;

1 ванилия;

1 с.л. какао.

Начин на приготвяне на блата:

Първо се разбиват яйцата със захарта и една  щипка сол. След това се добавя олиото, киселото мляко и накрая пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Яйцата и захарта се разбиват на най-високата степен на миксера, а брашното и останалите сухи продукти на най-ниската степен на миксера или се бъркат на ръка, за да не спадне тестото. Изсипва се в голямата тава на фурната намазана с краве масло или върху хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. Оставя се да изстине напълно и тогава се реже. 

През това време се приготвя крема:

Продукти за приготвяне на крема:

300 г извара;

125 г сирене Крема;

200 г краве масло;

1 ч. ч. пудра захар;

Зелена сладкарска боя и 1 каф. л. какао.

За украса:

Орехи,

филиран шоколад,  

белени тиквени семки.

Изрязва се фигурата според предварително начертаната картинка. Подреждат се частите на фигурата в подноса или чинията за торта: главата, тялото, опашката, краката. След това започва да се маже с крем и да се съединяват блатовете. Аз изрязвам понякога скулптурата малко по-голяма от планираната, за да мога да изрязвам дефектите, а не да снаждам. Тази торта е само на два етажа и това улеснява работата по нея. Слагате  малко крем на дъното на чинията или подноса, после слагате първия блат и намазвате с крема. Отгоре слагате втория блат и отново намазвате с крем. След това оцветявате останалия крем в зелено, като слагате и малко какао, за да стане по-тъмен цвета. За да не е плосък крокодила, от изрезките слагате върху гърба, опашката, намазвате с крем и изравнявате да стане като истински гръб. Тортата се измазва от всички страни с оцветения крем и се слага в хладилника за 3-4 часа да се стегне. След това се изважда и фигурата се дооформя с остър нож. Отново се намазва с крема. Накрая гърбът се поръсва с едро счукани орехи, филиран шоколад. В областта на зъбите се слагат счукани орехи или белени слънчогледови семки. За шипове и за очи съм използвала белени тиквени семки.







Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта