САЛАТА ОКТОПОД

 

Продукти:

400 г извара;

150 г сирене натрошено;

3 моркова и/или сирене Чедър;

30 г краве масло разтопено;

¼ връзка пресен копър;

1 каф. л. черен пипер;

1 каф. л. кимион ;

1 каф. л. чесън на прах;

2-3 с. л.  майонеза или кисело мляко;

Червена чушка;

2 черни или зелени маслини.

Начин на приготвяне:

Измийте, обелете и настържете на дребно ренде морковите, като оставите половината от тях за поръсване на октопода.

Намачкайте изварата, смесете я с половината от настърганите моркови и натрошеното сирене, добавете майонезата, солта, копъра, черния пипер, сухия чесън и кимиона. Разтопете кравето масло, изсипете го в купата при другите продукти и разбъркайте всичко до получаването на еднородна смес.

Покрийте купичка с желаната големина на главата на октопода от вътрешната страна със стреч фолио и изсипете половината салата в нея. Притиснете и покрийте с фолиото. Оставете 1-2 часа да стегне в хладилника. През това време оформете пипалата като направите рула с помощта на хартия за печене. Сожете и тях в хладилника да се стегнат. След два часа ги извадете и нарежете, но така, че да има осем еднакво дълги пипала. Извадете купичката от хладилника, махнете фолиото от горе, обърнете купичката като първо сложите от горе чинията за салата.  Махнете купата и отстранете фолиото. После с помощта на лопатка за торта или сладкарска шпакла подредете пипалата около главата. Заострете малка краищата им. Ако сте по-опитни може да оформите пипалата на октопода с  помощта на две чаени лъжички. Не пипайте изварата с ръка, защото много бързо се замърсява и в нея много бързо се размножават болестотворни микроби. Ползвайте ръкавици или само лъжици и сладкарски шпакли.

След като оформите октопода, отрежете две кръгли очи от маслини, като използвате обратната страна на дръжката и ги поставете по показания начин. Сложете една тънка ивица червена чушка за уста. Накрая поръсете октопода с настъргания на дребно морков или сирене Чедър. Може да поръсите октопода с галета или да препечете филийки хляб, да ги натрошите след като изстинат и с така направената домашна галета да го поръсите.

Салатата Октопод може да се направи и като обикновена диетична салата. Вижте сайта novidieti.blogspot.com




Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта