Салата Заек

 

Продукти:

5-6 картофа;

2-3 стръка пресен лук;

60 мг краве масло;

Сол на вкус;

100 г кашкавал;

1-2 маслини;

Парче червена чушка;

½ връзка магданоз;

2 листа от салата.

Начин на приготвяне:

Първо сваряваме картофите без да ги белим. Като се охладят малко ги обелваме и намачкваме на пюре. Добавяме солта, нарязания на дребно пресен лук и накрая разтопеното краве масло. Разбъркваме добре пюрето, за да стане еднородна маса и започваме да оформяме заека.

Измиваме си ръцете отново, подсушаваме ги  и слагаме ръкавици. Разделяме пюрето на три части: една голяма топка за  тяло, една два пъти по-малка за глава и една съвсем малка за опашка. В подходяща чиния поставяме трите топки и започваме да заглаждаме пюрето и да оформяме заека. Издължаваме малко главата отпред под форма на триъгълник като муцуна и правим две малки дупки за очите в страни. Съединяваме главата с тялото и опашката с тялото. Заглаждаме пюрето.

След това изрязваме очи от маслини, един малък триъгълник за върха на муцуната и уши от кашкавал. Когато пюрето изстине и стегне, забиваме ушите в горната част на главата с клечки за зъби. Настъргваме на дребно ренде кашкавала и поръсваме заека с него. Може преди това да го намажете с тънък слой майонеза. Накрая правим панделка на заека от нарязания на дребно копър и около него поставяме нарязаните листа от салата или маруля за трева.

Може да сервирате заека като гарнитура към основното ястие.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта