Салата Заек
Продукти:
5-6 картофа;
2-3 стръка пресен лук;
60 мг краве масло;
Сол на вкус;
100 г кашкавал;
1-2 маслини;
Парче червена чушка;
½ връзка магданоз;
2 листа от салата.
Начин на приготвяне:
Първо сваряваме картофите без да ги белим. Като се охладят
малко ги обелваме и намачкваме на пюре. Добавяме солта, нарязания на дребно
пресен лук и накрая разтопеното краве масло. Разбъркваме добре пюрето, за да
стане еднородна маса и започваме да оформяме заека.
Измиваме си ръцете отново, подсушаваме ги и слагаме ръкавици. Разделяме пюрето на три
части: една голяма топка за тяло, една
два пъти по-малка за глава и една съвсем малка за опашка. В подходяща чиния поставяме
трите топки и започваме да заглаждаме пюрето и да оформяме заека. Издължаваме
малко главата отпред под форма на триъгълник като муцуна и правим две малки
дупки за очите в страни. Съединяваме главата с тялото и опашката с тялото.
Заглаждаме пюрето.
След това изрязваме очи от маслини, един малък триъгълник за
върха на муцуната и уши от кашкавал. Когато пюрето изстине и стегне, забиваме
ушите в горната част на главата с клечки за зъби. Настъргваме на дребно ренде
кашкавала и поръсваме заека с него. Може преди това да го намажете с тънък слой
майонеза. Накрая правим панделка на заека от нарязания на дребно копър и около
него поставяме нарязаните листа от салата или маруля за трева.
Може да сервирате заека като гарнитура към основното ястие.