Публикации

Рулца от тиквички

Изображение
  Рулца от тиквички – втори вариант Продукти: 1 тиквичка; 100 г кашкавал; 100 г свинско варено филе; 2-3 с. л. олио; Сол на вкус; Дървени шишчета. Начин на приготвяне: Тиквичката се измива и се нарязва на тънки резени с белачка за картофи или мандолина. Тънките парчета се посоляват, за да омекнат. Месото се нарязва на парчета широки колкото парчетата от  тиквичката. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.  Върху разгънато парче от тиквичка се поставя първо месото, а после настъргания кашкавал. Резенът от тиквичката се навива заедно с плънката на стегнато на руло и се забожда с шишчето. Като се сложат по 4-5 рулца на шишчетата, те се слагат в тава покрита с хартия за печене и намазана с олио. Рулцата се пекат в предварително загрята фурна на 230 градуса за около 20 мин. Рулца от тиквички - първи вариант Продукти: 1 тиквичка; 100 г сирене; 1 домат; 2-3 с. л. олио; Сол на вкус; Дървени шишчета. Начин на приготвяне: Тиквичката се измива и се нарязва н...

Торта Полицейски автомобил

Изображение
  За приготвянето на такава торта се изисква два-три дни. Продукти за блатовете: 5 яйца; 300 г захар; 125 г краве масло; 3 с. л. олио; 200 мл прясно мляко; 1 бакпулвер; 1/3 пакетче амонячна сода от 10 мг; 1 ванилия; 3 ч. ч пресято брашно (чаша 200 мл); 2 с. л. какао. Начин на приготвяне: Блатовате се приготвят предния ден. Белтъците и жлтъците на яйцата се разделят. Първо в купа се разбиват белтъците със 100 г захар. После омекналото краве масло с олиото и останалата захар се разбиват с миксер до побеляване. Добавят се жълтъците един по един, прясното мляко, пресятото брашно с бакпулвера, ванилията и амонячната сода. Като започнете да добавяте  брашното тортата да се бърка с лъжица или на  първа степен на миксера, за да не спадне тестото. Тестото се разделя на две части.  Първата половина се изсипва в голямата тава на фурната постлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна 200 градуса за 20 мин. Към втората половина от тестото...

Салата Гъба

Изображение
  Продукти: 1 кг картофи; 30 г краве масло; 30 мл прясно мляко; 1 морков или сирене Чедър; 50 г бяло саламурено сирене; 3-4 маслини без костилки; 50 г кашкавал; Сол на вкус; Копър и магданоз за украса. Начин на приготвяне: Картофите се измиват и се сваряват необелени. Като изстинат се белят и намаачкват с вилица или преса. Към тях се добавя солта, разтопеното краве масло и прясното мляко затоплено. Разбърква се добре до хомогенна маса и докато не се е стегнала салатата, с лъжица се оформя картофеното пюре във форма на гъба. Може да я оформите и с ръкавици. След това първо посипвате шапката с настъргани на дребно ренде моркови, изчиствате попадналите в страни изрезки. После с настърган на дребно кашкавал  посипвате долната част на шапката. Накрая с настъргано на дребно бяло сирене посипвате пънчето. От останалото сирене оформяте с пръсти малки точки за шапката на гъбата. Ако ви остане от пюрето може да направите и земя, която да украсите с копър, магданоз, ц...

Мезе Творчески хаос

Изображение
  Не винаги украсата ви на храна ще стане сполучлива. Това не зависи само от вас, а и от качеството на продуктите, които сте купили. Понякога може и фантазията ви да не проработи. Разбира се, че няма да хвърляте храната. Тук ви предлагам една такова мезе. Кашкавалът започна да се цепи при рязането и го нарязах на триъгълни парчета.  Продукти: 100 г кашкавал; 50 г варено-пушено месо. Начин на приготвяне: Месото трябва да бъде нарязано на слайсове. На дъска за рязане изрязвате парчетата месо на правоъгълници. После ги прегъвате на две по дължина и нарязвате вътрешната им част на тънки ивици  без да достигате до ръба. След това завивате на руло ненарязаната част от парчето на цветето по показания начин. За да се закрепи, може да го забодете в началото с клечка за зъби. Изрезките от месото нарязвате на произволни парчета и ги слагате в чинията. След това с къдрав нож правите формички от кашкавала. Аз го нарязах на триъгълници, защото в такава форма се разцепи кашкавала....

Солени топки

Изображение
  Тези топки са много подходящи за мезе или за разнообразяване на трапезата. Продукти: 400 г картофи; 250 г моркови; 100 г сирене; 1 каф. л. черен пипер; ½ глава лук; 30 г краве масло; 2-3 скилидки чесън; Сол и оцет  (лимонов сок)  на вкус. За овалване: Копър пресен или сух; Червен пипер; Сусамово семе; Галета; Сирене Пармезан; Орехи смлени и др. Начин на приготвяне: Картофите и морковите се белят, сваряват се до готовност и се оцеждат от водата. Като се охладят се намачкват с преса или с вилица, добавя се настърганото на дребно ренде сирене, лука, чесъна, оцета, черния пипер, кравето масло и солта ако е необходимо. Всичко се разбърква до получаването на гъста еднородна смес за оформяне на топките. След  това в торбички за фризер се слагат по 1-2 с. л. червен пипер,  в друга торбичка – ситно нарязан пресен копър, в трета - сусамово семе, в четвърта – галета, в пета – сирене пармезан или настърган на ситно твърд кашкавал и др. От получената смес се оформят топки ...

Сладки топки

Изображение
  Може да се направи в двойна или тройна доза. Продукти: Бисквити обикновени 2 пакета от   220 г; Захар – 3 с л ; Ванилия1 бр.; Краве масло 125 г; Прясно мляко – около 150 мл или вода; Какао 2-3 с. л.; 50 г настърган шоколад. За овалване: Кокосови стърготини (бели и цветни) 2-3 с. л.;   Орехи – дребно смляни 1/2 ч. ч. или други ядки; Шоколадови пръчици ; Захарни пръчици; Филиран шоколад и др. Начин на приготвяне: Бисквитите се начупват на парчета и се   смилат в блендер на брашно. Слагат се в купа заедно с другите съставки: захар, какао, ванилия, шоколад. Объркват се. В друг съд се поставя 100 мл от прясното мляко заедно с кравето масло и се затопля на котлон или микровълнова фурна до стопяване на маслото. С него се залива сместа и се разбърква. След това постепенно се добавя останалото мляко или вода, което също трябва да е топло, до получаването на тесто достатъчно твърдо, за да се оформят от него топки. Количеството на прясното мляко ...

Салата Жаба – царица

Изображение
  Продукти: 1 краставица; 1 домат; 1 глава кромид лук; 100 г сирене; 1 червена чушка; 1 зелена чушка; Олио и сол навкус; Морков за корона; 2 зърна черен пипер за очи. Начин на приготвяне: Първо се прави жаба от краставицата. Трябва да имате модел, за да гледате. Краставицата се измива. От обратната страна на дръжката се изрязва парче около 12-15 см с кос разрез така, че парчето да може да стои върху разреза  без да пада. Изрязват се още две парчета с по-голяма ширина за крака на жабата. От всяко парче изрязвате бедро, коляно и подбедрица  на  жабата, дори и пръсти. От изрезките или от останалото парче краставица изрязвате и предни крайници, които са много по-къси. Правите с ножа дупки в предната част и слагате две еднакви зърна от черен пипер за очи. После изрязвате едно тънко парченце морков с нож за белене на картофи.  От едната страна правите нарез от триъгълници, а другата я закрепвате за краставицата  като корона на жабата. За по-лесн...

Салата Лилаво цвете

Изображение
  Салатата може да има друга основа. Продукти: 1 домат; 1 глава червен лук; 1 зелена чушка; 100 г бяло саламурено сирене Олио и сол на вкус. Начин на приготвяне: Първо се прави цветето. Червеният  лук се почиства, бели се горната кора и от него се изрязват листата на венчелистчетата на цветето, както е показано на снимкта. За да е по-лесно, може да си изрежете листата предварително от пластмасова бутилка и после само да ги налагате върху лука и да изрязвате.  За едно цвете се изрязват 5-6 листа от лук. За тичинка изрязвате кръгче от морков или кашкавал. От зелената чушка се измива, почиства се от семките и от нея се изрязват по три листа за всяко цвете. Цветчетата се сглобяват в тава или чиния.   След това се нарязва салатата. Доматите се измиват и режат на дребно. След  като се изрежат листата и венчелистчетата на цветята,  останалият лук и зелена чушка се нарязват и се добавят към салатата. Разбърква се, слага се олио и сол на вкус, разпределя...

Салата Бяло цвете

Изображение
  Основата на салатата може да е друга. Продукти: 1 домат; 1 глава червен лук; 1 главя бял кромид лук; 1 червена чушка; 1 зелена чушка; Олио и сол на вкус. Начин на приготвяне: Първо се прави цветето. Белият лук се почиства, бели се горната кора и от него се изрязват листата на венчелистчетата на цветето, както е показано на снимкта. За да е по-лесно, може да си изрежете листата предварително от пластмасова бутилка и после само да ги налагате върху лука и да изрязвате.  За едно цвете се изрязват 5-6 листа от лук. За тичинка изрязвате кръгче от червен лук. От зелената чушка се изрязват по три листа за всяко цвете. Цветчетата се сглобяват в тава или чиния. След това се нарязва салатата. Доматите се измиват и режат на дребно, двата вида чушки се измиват, почистват  се от семките. Зелената чушка се използва за листа, а червената се реже в салатата. След  като се изрежат листата и венчелистчетата на цветята,  останалият лук и зелена чушка се нарязват и ...

Салата Пъстро цвете

Изображение
  Основата на салатата може да е друга. Продукти: 1 домат; 1 глава червен лук; 1 главя бял кромид лук; 1 червена чушка; 1 зелена чушка; 100 г кашкавал; Олио и сол на вкус. Начин на приготвяне: Първо се прави цветето. Двата вида лук се почистват, бели се горната кора и от тях се изрязват листата на венчелистчетата както е показано на снимкта. За да е по-лесно, може да си изрежете листата предварително от пластмасова бутилка и после само да ги налагате върху лука и да изрязвате.  За едно цвете се изрязват три листа от червен лук и три листа от бял лук. За тичинка изрязвате кръгче от кашкавал. От зелената чушка се изрязват по три листа за всяко цвете. Цветчетата се сглобяват в тава или чиния.  След това се нарязва салатата. Доматите се измиват и режат на дребно, двата вида чушки се измиват, почистват   се от семките. Зелената чушка се използва за листа, а червената се реже в салатата. След   като се изрежат листата и венчелистчетата на цветята, ...

Салата Червена роза

Изображение
  Продукти: 300-400 г  червени домати; 1-2 червени чушки; 1 зелена чушка за листа; 100 г бяло  саламурено  сирене; 1 глава лук (бял или червен); Сол и олио на вкус; Начин на приготвяне: Първо правим розата. Тя се изрязва с нож от кората на домата, както е показано на снимката. Доматите трябва да са твърди и месести, за да се оформи роза от кората им. Навиваме обелките от домата във форма на роза и слагаме отстрани  листа изрязани от зелената  чушка. Изрезките и излишните зеленчуци може да нарежете и да добавите към салатата или да използвате в друго ястие.  След това приготвяме салатата. Тя може да е отдруг вид. Червените чушки нарязваме  на дребно. Нарязваме лука, останалата част от доматите, слагаме всичко в купа, посоляваме, добавяме олио и разпределяме в чинии. Настъргваме отгоре сиренето на дребно ренде и сглобяваме розата върху салатата.

Салата Полски мак /Ален мак / Червен мак

Изображение
  Продукти: 300 г  червени домати; 1-2 печени белени чушки; 50 г бяло  саламурено  сирене; 1 глава лук (бял или червен); 1 маслина за тичинка; 1-2 стръка пресен копър за листа; Сол и олио на вкус; Маково семе или черен пипер за украса. Начин на приготвяне: Първо се изрязват листата на мака. Полският мак има четири венчелистчета разположени едно срещу друго. Изрязваме ги от кората на твърд или месест  червен домат. За тичинка се изрязва част от острата страна на маслина, а за прашец посипваме листата на мака в основата с маково семе или млян черен пипер.   Приготвяме салатата. Тя може да е от друг вид. Печем и белим чушките. Нарямваме ги на дребно. Нарязваме лука, останалата част от доматите, слагаме всичко в купа, посоляваме, добавяме олио и разпределяме в чинии. Настъргваме отгоре сиренето на дребно ренде и сглобяваме мака върху салатата. За дръжки и листа слагаме стръкчета  копър.

Салата Роза от морков

Изображение
  Продукти: 200 г картофи; 150 г моркови; 1 яйце; 50 г сирене; 1/2 зелена чушка; 2-3 стръка копър; Олио, оцет, сол на вкус. Начин на приготвяне: Първо се сваряват картофите, морковите и яйцето. Чушката може да се маринова или бланшира по желание. Като се охладят, картофите и част от морковите се нарязват на дребни кубчета и се поставят в купа. Добавят се нарязаното на дребно сирене, яйцата и копъра. После се слагат подправките и салатата се разбърква. Разпределя се в чинии. Накрая се прави цветето: Свареният морков се нарязва натънки колелца, както е показано на снимката. Кръгчетата се подреждат едно над друго в редица, като се застъпват. От долната страна кръгчетата се завъртат във формата на роза. Изравнява се долният край и розата се фиксира върху салатата. От зелената чушка се изрязва листа и се слагат около цветето. Останалите парчета от зелената чушка може да се добавят към салатата.