Салата Гъба
1 кг картофи;
30 г краве масло;
30 мл прясно мляко;
1 морков или сирене Чедър;
50 г бяло саламурено сирене;
3-4 маслини без костилки;
50 г кашкавал;
Сол на вкус;
Копър и магданоз за украса.
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и се сваряват необелени. Като изстинат се белят и намаачкват с вилица или преса. Към тях се добавя солта, разтопеното краве масло и прясното мляко затоплено. Разбърква се добре до хомогенна маса и докато не се е стегнала салатата, с лъжица се оформя картофеното пюре във форма на гъба. Може да я оформите и с ръкавици. След това първо посипвате шапката с настъргани на дребно ренде моркови, изчиствате попадналите в страни изрезки. После с настърган на дребно кашкавал посипвате долната част на шапката. Накрая с настъргано на дребно бяло сирене посипвате пънчето.
От останалото сирене оформяте с пръсти малки точки за шапката на гъбата. Ако ви остане от пюрето може да направите и земя, която да украсите с копър, магданоз, цветя от моркови и др. От маслините правите буболечки. Срязвате маслината на две половини по дължина, от едната половина оформяте тялото, а от другата изрязвате шест еднакви тънки продълговати парчета за крака.