Салата Гъба

 

Продукти:

1 кг картофи;

30 г краве масло;

30 мл прясно мляко;

1 морков или сирене Чедър;

50 г бяло саламурено сирене;

3-4 маслини без костилки;

50 г кашкавал;

Сол на вкус;

Копър и магданоз за украса.


Начин на приготвяне:

Картофите се измиват и се сваряват необелени. Като изстинат се белят и намаачкват с вилица или преса. Към тях се добавя солта, разтопеното краве масло и прясното мляко затоплено. Разбърква се добре до хомогенна маса и докато не се е стегнала салатата, с лъжица се оформя картофеното пюре във форма на гъба. Може да я оформите и с ръкавици. След това първо посипвате шапката с настъргани на дребно ренде моркови, изчиствате попадналите в страни изрезки. После с настърган на дребно кашкавал  посипвате долната част на шапката. Накрая с настъргано на дребно бяло сирене посипвате пънчето.



От останалото сирене оформяте с пръсти малки точки за шапката на гъбата. Ако ви остане от пюрето може да направите и земя, която да украсите с копър, магданоз, цветя от моркови и др. От маслините правите буболечки. Срязвате маслината на две половини по дължина, от едната половина оформяте тялото, а от другата изрязвате шест еднакви тънки продълговати парчета за крака.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта