Сладки топки
Може да се
направи в двойна или тройна доза.
Продукти:
Бисквити обикновени
2 пакета от 220 г;
Захар – 3 с
л ;
Ванилия1
бр.;
Краве масло
125 г;
Прясно мляко
– около 150 мл или вода;
Какао 2-3 с.
л.;
50 г
настърган шоколад.
За овалване:
Кокосови
стърготини (бели и цветни) 2-3 с. л.;
Орехи –
дребно смляни 1/2 ч. ч. или други ядки;
Шоколадови пръчици
;
Захарни
пръчици;
Филиран шоколад и др.
Начин на
приготвяне:
Бисквитите
се начупват на парчета и се смилат в
блендер на брашно. Слагат се в купа заедно с другите съставки: захар, какао, ванилия,
шоколад. Объркват се. В друг съд се поставя 100 мл от прясното мляко заедно с
кравето масло и се затопля на котлон или микровълнова фурна до стопяване на
маслото. С него се залива сместа и се разбърква. След това постепенно се добавя
останалото мляко или вода, което също трябва да е топло, до получаването на
тесто достатъчно твърдо, за да се оформят от него топки. Количеството на прясното
мляко или водата зависи от това колко са сухи бисквитите.
В найлонови
торбички за фризер се слагат различните видове кокосови стърготини, в друга
торбичка се изсипват смлените орехи, в трета филириания шоколад, в четвърта
торбичка се слагат шоколадовите пръчици, в петата торбичка захарните пръчици и
т. н.
След това с
помощта на щипка за топки се оформят топките и се пускат в торбичките за овалване.
Може да правите топкоте и на ръка с помощта на обикновена лъжица. Желатено е да
стават еднакво големи. После всяка топка се пуска в една от торбичките и се
овалва вътре в торбичката.