Сладки топки

 

Може да се направи в двойна или тройна доза.


Продукти:

Бисквити обикновени 2 пакета от  220 г;

Захар – 3 с л ;

Ванилия1 бр.;

Краве масло 125 г;

Прясно мляко – около 150 мл или вода;

Какао 2-3 с. л.;

50 г настърган шоколад.

За овалване:

Кокосови стърготини (бели и цветни) 2-3 с. л.; 

Орехи – дребно смляни 1/2 ч. ч. или други ядки;

Шоколадови пръчици ;

Захарни пръчици;

Филиран шоколад и др.

Начин на приготвяне:

Бисквитите се начупват на парчета и се  смилат в блендер на брашно. Слагат се в купа заедно с другите съставки: захар, какао, ванилия, шоколад. Объркват се. В друг съд се поставя 100 мл от прясното мляко заедно с кравето масло и се затопля на котлон или микровълнова фурна до стопяване на маслото. С него се залива сместа и се разбърква. След това постепенно се добавя останалото мляко или вода, което също трябва да е топло, до получаването на тесто достатъчно твърдо, за да се оформят от него топки. Количеството на прясното мляко или водата зависи от това колко са сухи бисквитите.

В найлонови торбички за фризер се слагат различните видове кокосови стърготини, в друга торбичка се изсипват смлените орехи, в трета филириания шоколад, в четвърта торбичка се слагат шоколадовите пръчици, в петата торбичка захарните пръчици и т. н.

След това с помощта на щипка за топки се оформят топките и се пускат в торбичките за овалване. Може да правите топкоте и на ръка с помощта на обикновена лъжица. Желатено е да стават еднакво големи. После всяка топка се пуска в една от торбичките и се овалва вътре в торбичката.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта