Салата Жаба – царица
Продукти:
1 краставица;
1 домат;
1 глава кромид лук;
100 г сирене;
1 червена чушка;
1 зелена чушка;
Олио и сол навкус;
Морков за корона;
2 зърна черен пипер за очи.
Начин на приготвяне:
Първо се прави жаба от краставицата. Трябва да имате модел, за да гледате. Краставицата се измива. От обратната страна на дръжката се изрязва парче около 12-15 см с кос разрез така, че парчето да може да стои върху разреза без да пада. Изрязват се още две парчета с по-голяма ширина за крака на жабата. От всяко парче изрязвате бедро, коляно и подбедрица на жабата, дори и пръсти. От изрезките или от останалото парче краставица изрязвате и предни крайници, които са много по-къси.
Правите с ножа дупки в предната част и слагате две еднакви зърна от черен пипер за очи. После изрязвате едно тънко парченце морков с нож за белене на картофи. От едната страна правите нарез от триъгълници, а другата я закрепвате за краставицата като корона на жабата. За по-лесно може да направите улей, за да влезе короната и да се закрепи в него. Жабите се сглобяват първо в чиния.
След това се прави салатата. Тя може да е и от други
продукти. Измивате и нарязвате доматите, лука, двете чушки и останалата част от
краставицата. Слагате солта, олиото и разбърквате. Разпределяте салатата в
чинии, заглаждате я от горе и настъргвате
сирене на дребно ренде. Върху сиренето сглобявате жабата.