Салата Жаба – царица

 

Продукти:

1 краставица;

1 домат;

1 глава кромид лук;

100 г сирене;

1 червена чушка;

1 зелена чушка;

Олио и сол навкус;

Морков за корона;

2 зърна черен пипер за очи.

Начин на приготвяне:

Първо се прави жаба от краставицата. Трябва да имате модел, за да гледате. Краставицата се измива. От обратната страна на дръжката се изрязва парче около 12-15 см с кос разрез така, че парчето да може да стои върху разреза  без да пада. Изрязват се още две парчета с по-голяма ширина за крака на жабата. От всяко парче изрязвате бедро, коляно и подбедрица  на  жабата, дори и пръсти. От изрезките или от останалото парче краставица изрязвате и предни крайници, които са много по-къси.


Правите с ножа дупки в предната част и слагате две еднакви зърна от черен пипер за очи. После изрязвате едно тънко парченце морков с нож за белене на картофи.  От едната страна правите нарез от триъгълници, а другата я закрепвате за краставицата  като корона на жабата. За по-лесно може да направите улей, за да влезе короната и да се закрепи в него. Жабите се сглобяват първо в чиния.


След това се прави салатата. Тя може да е и от други продукти. Измивате и нарязвате доматите, лука, двете чушки и останалата част от краставицата. Слагате солта, олиото и разбърквате. Разпределяте салатата в чинии, заглаждате я  от горе и настъргвате сирене на дребно ренде. Върху сиренето сглобявате жабата. 

 


 



Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта