Солени топки

 

Тези топки са много подходящи за мезе или за разнообразяване на трапезата.

Продукти:

400 г картофи;

250 г моркови;

100 г сирене;

1 каф. л. черен пипер;

½ глава лук;

30 г краве масло;

2-3 скилидки чесън;

Сол и оцет  (лимонов сок)  на вкус.


За овалване:

Копър пресен или сух;

Червен пипер;

Сусамово семе;

Галета;

Сирене Пармезан;

Орехи смлени и др.

Начин на приготвяне:

Картофите и морковите се белят, сваряват се до готовност и се оцеждат от водата. Като се охладят се намачкват с преса или с вилица, добавя се настърганото на дребно ренде сирене, лука, чесъна, оцета, черния пипер, кравето масло и солта ако е необходимо. Всичко се разбърква до получаването на гъста еднородна смес за оформяне на топките.

След  това в торбички за фризер се слагат по 1-2 с. л. червен пипер,  в друга торбичка – ситно нарязан пресен копър, в трета - сусамово семе, в четвърта – галета, в пета – сирене пармезан или настърган на ситно твърд кашкавал и др.

От получената смес се оформят топки със щипка за топки или с ръце, всяка топка се пуска в една от торбичките и се овалва  в нея. Може да оставите някои  топки и без да ги овалвате.




Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта