Солени топки
Тези топки са много подходящи за мезе или за
разнообразяване на трапезата.
Продукти:
400 г картофи;
250 г моркови;
100 г сирене;
1 каф. л. черен пипер;
½ глава лук;
30 г краве масло;
2-3 скилидки чесън;
Сол и оцет (лимонов
сок) на вкус.
За овалване:
Копър пресен или сух;
Червен пипер;
Сусамово семе;
Галета;
Сирене Пармезан;
Орехи смлени и др.
Начин на приготвяне:
Картофите и морковите се белят, сваряват се до готовност
и се оцеждат от водата. Като се охладят се намачкват с преса или с вилица,
добавя се настърганото на дребно ренде сирене, лука, чесъна, оцета, черния
пипер, кравето масло и солта ако е необходимо. Всичко се разбърква до получаването на
гъста еднородна смес за оформяне на топките.
След това в
торбички за фризер се слагат по 1-2 с. л. червен пипер, в друга торбичка – ситно нарязан пресен копър,
в трета - сусамово семе, в четвърта – галета, в пета – сирене пармезан или
настърган на ситно твърд кашкавал и др.
От получената смес се оформят топки със щипка за топки
или с ръце, всяка топка се пуска в една от торбичките и се овалва в нея. Може да оставите някои топки и без да ги овалвате.