Публикации

Салата жулиени – седми вариант

Изображение
  Салатата се прави с мариновани зеленчуци  или със зеленчуци от туршия. Продукти: 1 зелена чушка камби; 1 жълта чушка камби; 1 червена чушка камби; 1 морков; 100 г кашкавал; Сол, олио, оцет на вкус. Начин на приготвяне: Чушките се измиват, почистват се от семената и се нарязват на правоъгълни  парчета - жулиени.  Морковът се остъргва и нарязва с корейски нож на продълговати ивици. Кашкавалът се нарязва на продълговати  парчета.  Всички зеленчуци се слагат в купа,  добавят се подправките в зависимост от солеността и киселинността на зеленчуците, и се разбъркват.  

Салата Снежен човек – скулптура

Изображение
  Продукти: 400 г картофи; 1 морков от туршия; 40 г краве масло; 1 ч. л. прясно мляко; Сол на вкус; 1 каф. л. черен пипер; 2-3 черни маслини; 150 г бяло саламурено сирене; 1 червена пиперка за шалче (печена и белена или прясна); Два листа червено зеле. Начин на приготвяне: Първо се сваряват картофите. След като изстинат се белят и намачкват с вилица или преса за картофи. Салатата трябва да бъде гъста и плътна, за да не се разпадне Снежния човек. В купа слагате варените и наамачкани картофи.   Добавяте разтопеното краве масло заедно с прясното мляко, солта, черния пипер и салатата се разбърква. Трябва да стане като тесто. С ръкавици или чисти ръце оформяте две кръгли топки: една по-голяма за тялото и една по-малка за главата. Настъргвате на дребно ренде сиренето и поръсвате полукълбата с него докато побелеят. От малко картофено пюре оформяте цилиндър за шапка. Увивате го от страни и от горе с листата от червено зеле. От моркова изрязвате нос и правит...

Салата макарони, кисели краставички и чушки, лук, червено зеле, моркови

Изображение
  Според мен в българската кухня няма нужда от дресинг. По-добре е да се използва туршията, киселото зеле и киселите краставички за зимните салати. Продукти: 50 г макарони; 2 листа червено зеле; 2-3 кисели ( мариновани) краставички; 1 червена чушка от туршия (маринована); 1 морков от туршия; 1 глава лук; 3-4 с. л. олио; 2 с. л. ябълков оцет или лимонов сок; Сол на вкус. Начин на приготвяне: Макароните  се сваряват до готовност и се оцеждат от водата. Добавя се 2 с. л. олио и се разбъркват няколко пъти през определени интервали, за да не се слепват. Краставичките, моркова и червените чушки се оцеждат от марината и се нарязват на дребни парчета с различна форма. Червеното зеле се нарязва на дребно, а лукът на полумесеци. Всички продукти се поставят в купа и се разбъркват. Добавя се олио, сол и оцет, колкото е необходимо  според  киселинността на туршията.    

Торта Заек

Изображение
Тортата може да се направи от различни видове блатове или да купите готови кръгли блатове за торта от магазина. Необходими са поне два блата с еднаква големина или само с 2 см разлика в диаметъра. Продукти: Чашата е от 250 мл. 5 яйца; 1 ч. ч. захар; 1 щипка сол; 125 мл олио или 1/2   ч. ч.; 1 ч. ч. кисело мляко; 1 бакпулвер; 1 ванилия; 2 ч. ч. брашно; 2 равни с. л. какао; 1 с. л. прясно мляко. За украса: 50 г кокосови стърготини; 100 г натрошени орехи; 10 г розови кокосови стърготини; 10 г жълти или зелени кокосови стърготини. Начин на приготвяне: В купа се разбиват първо яйцата със захарта и солта. Добавя се олиото, киселото мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Тестото се разделя на две равни части. В едната половина се слага какао и 1 с. л. прясно мляко, а другата част остава бяло. Пече се на четири блата (два кафяви и два бели) с размери 20 см в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. до суха клечка. Може да...

Салата Снежен човек – барелеф

Изображение
  Продукти: 300 г картофи; 1-2 кисели краставички; 2 моркова от туршия; 30 г краве масло; 1 с. л. прясно мляко; Сол на вкус; 1 каф. л. черен пипер; 2-3 черни маслини; 100 г бяло саламурено сирене; 1 червена пиперка за шалче (печена и белена или прясна); Два листа червено зеле. Начин на приготвяне: Първо се сваряват картофите. След като се охладят се белят и намачкват с вилица или преса за картофи. Киселите краставички и единия морков се нарязват на дребно. Оцеждат се добре от саламурата на туршията. Ако е необходимо поставете ги върху чиста кухненска кърпа, за да се оцедят. Салатата трябва да бъде гъста и плътна, за да не се разпадне Снежния човек. В купа слагате всички продукти и ги размесвате.   Добавяте разтопеното краве масло заедно с прясното мляко, солта, подправките и разбърквате   салатата. Трябва да стане като тесто. С ръкавици или чисти ръце оформяте две полукълба, едно по-голямо за тялото и едно по-малко за глава.  Настъргвате на ...

Салата картофи, кисели краставички и чушки, лук, колбас, маслини

Изображение
  Нашите салати нямат нужда от дресинг. Използвайте туршията, киселото зеле и киселите краставички за зимните салати. Продукти: 2-3 картофа; 100 г траен  колбас; 3-4 кисели ( мариновани) краставички; 1 червена чушка от туршия (маринована); 7-8 маслини; 1 глава лук; 3-4 с. л. олио; 2 с. л. ябълков оцет или лимонов сок; Сол на вкус. Начин на приготвяне: Картофите се сваряват, белят и нарязват на малки парчета. Краставичките и червените чушки се оцеждат от марината и се нарязват на парчета с различна форма. Колбасът се нарязва на дребно. Маслините се почистват от костилките и също се нарязват на дребни кубчета. Лукът се нарязва на полумесеци. Всички продукти се поставят в купа и се разбъркват. Добавя се олио, сол и оцет, колкото е необходимо   според киселинността на туршията.

Торта Пеперуда

Изображение
  Тортата може да се направи от всеки вид блат какъвто може да правите или да купите готови кръгли блатове за торта от магазина. Продукти: Чашата е от 200 мл. 4 яйца; 1 ч. ч. захар; 1 щипка сол; 100 мл олио или 1/2  ч. ч.; 1 ч. ч. кисело мляко; 1 бакпулвер; 1 ванилия; 2 ч. ч. брашно; 2 равни с. л. какао; 1 с. л. прясно мляко. Начин на приготвяне: В купа се разбиват първо яйцата със захарта и солта. Добавя се олиото, киселото мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Тестото се разделя на две равни части. В едната половина се слага какао и 1 с. л. прясно мляко, а другата част остава бяло. Пече се на два еднакви блата в тава с размери 26 см в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 мин. до суха клечка. След като се охладят, блатовете се разрязват на две еднакви половини и в долната трета на срединния разрез се изрязва по едно малко триъгълниче както е показано на снимката. След това блатовете се разменят, левият става десен и...

Кекс Елха със сок от портокали

Изображение
  Продукти: 1 портокал; 5 яйца; 250 г захар; 125 мл олио; 10 г бакпулвер (1 пакетче); 2 г ванилия; 380 г пресято брашно (2 ч. ч. от 250 мл); 1 с. л. какао; 2-3 с. л. стафиди; 10 г краве масло за намазване на формата. Начин на приготвяне: Стафидите се накисват за кратко време във вода. Настъргва се портокаловата кора на дребно ренде. После се приготвя портокаловия сок. На портокала се бели кората, махат се костилките и плодът се разделят на парчета. Слага в съд за пасиране. Долива се вода до 250 мл и се пасира.   В купа се разбиват яйцата със захарта   на най-високата степен на миксера, добавя се олиото, ванилията, настърганата портокалова кора и портокаловия сок. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Трябва да стане средно гъсто тесто. Накрая се добавят и стафидите изцедени от водата. Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло. Ако е с н...

Салата цвете - редена

Изображение
  Ако нямате ринг за салата, направете си ринг от гладко пластмасово шише от вода или безалкохолни напитки. Трябва да е равно и без вдлъбнатини. Изрежете кръг с височина около 7-8 см. Продукти: 200 г червено зеле; 300 г картофи; 1 морков; 2 яйца; 3 с.л. майонеза. Начин на приготвяне: Червеното зеле се измива и нарязва на дребно. Картофите се сваряват, белят се и се настъргват на едро ренде. Морковът се бланшира цял около 2-3 мин., за да омекне малко. От моркова се отрязва кръгче за тичинка на цветето и шест продълговати парченца за жилки на листата. Останалата част от моркова се настъргва на едро ренде. Яйцата се сваряват и жълтъците се отделят от белтъците. Жълтъците се натрошават с вилицата на дребно. Белтъците на яйцето също се настъргват на ренде. В ринг с форма на сърце или какъвто имате, първо се редят настърганите картофи, слага се 1 с. л. майонеза, след това настъргания морков и 1 с. л. майонеза, над тях нарязаното на дребно червено зеле, от горе се слага 1 с....

Тиквеник Канатица за Бъдни вечер

Изображение
  Продукти: 500 г   Фини кори за баница - 1 пакет; 1 кг   тиква – нарязана и обелена; 2 с. л. сушени боровинки; 2 с. л. стафиди; 150 г орехи; 100 мл олио; 3 с. л. захар; 1 ч. л. канела на прах; 5 г ванилия. Начин на приготвяне: Тиквата се почиства, бели се кората и се слага в кипяща вода да се свари така, че водата да покрие тиквата. Ври докато омекне. Като се свари се намачква с вилица. В купа се слага намачканата на пюре тиква, счуканите орехи, стафидите, червените боровинки, ванилията, захарта и канелата. Всичко се разбърква до еднородна смес. Налива се олиото в малка чашка и се намазва тавата с помощта на четка.  Корите се редят една върху друга, като след всеки 2-3 реда се намазват с олио. Плънката се разделя на две части: първо се нареждат 1/3 от корите, слага се половината плънка, после се нареждат другите две трети от корите, слага се другата половина от плънката.  Най-отгоре се слагат останалите кори и тиквеникът се нарязва първо на ...

Лилава - арт супа с червено зеле

Изображение
  Това е много лесна, но атрактивна и здравословна супа  без пържене за диета след празниците. Продукти: 150 г червено зеле; 1 морков; 2 картофа; 40- 50 г фиде; 1 глава червен лук; 50 мл прясно мляко; 2-3 скилидки български чесън; 1 каф. л. черен пипер; 1 с. л. девесил; 1 каф. л. сминдух; 3-4 с. л. олио; Сол на вкус. Начин на приготвяне: Червеното зеле се измива и нарязва на дребно. Морковът и картофите се белят и също се нарязват на дребно. Приготвя се тенджера с 3-4 л вода и като кипне се слагат зелето, картофите и морковите да се варят заедно с 1 ч. л. сол и 3-4 с. л. олио. Като започнат да омекват зеленчуците, след   20 минути се добавят нарязаните на дребно лук, чесън и една топка фиде. Ври още 15 минути, слагат се подправките и супата се сваля от огъня. При сервирането може да се подправи с прясно мляко, за да стане цветът млечно-лилав.

Кекс Елха със сок от мандарини

Изображение
  Продукти: 5- мандарини; 5 яйца; 250 г захар; 125 мл олио; 10 г бакпулвер (1 пакетче); 2 г ванилия; 380 г пресято брашно (2 ч. ч. от 250 мл); 1 с. л. какао; 2-3 с. л. стафиди; 10 г краве масло за намазване на формата. Начин на приготвяне: Първо се приготвя мандариновия сок. На мандарините се бели кората, махат се костилките и плодовете се разделят на парчета. Слагат в съд за пасиране. Долива се вода до 250 мл и се пасират.   В купа се разбиват яйцата със захарта   на най-високата степен на миксера, добавя се олиото, ванилията и мандариновия сок. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Трябва да стане средно гъсто тесто. Накрая се добавят и стафидите без да се киснат предварително във вода. Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло. Ако е с незалепващо покритие, не се налага да се   поръсва с брашно. Отделят се   две трети от кексов...

Коледни маслени сладки

Изображение
  Продукти: 250 г свинска мас; 100 г захар; 1 щипка сол; 1 яйце; 2 ч. ч. брашно от 200 мл; 1 ванилия; 1 с. л. какао по желание; Пудра захар за овалване. Начин на приготвяне: Замесва се тесто от омекналата свинска мас, захарта, яйцето и пресятото брашно. Тестото трябва да стане меко и да не лепне. Оставяме го да почине малко и след това се оформят сладки според предпочитанията. Може да се направят като топки, да се разточат и да се изрежат с формички, да се нарежат на триъгълници, квадрати или ромбове. Към част от тестото може да добавите 1 с. л. какао и да направите кафяви сладките. Ако нямате формички за коледни сладки може да направите елхички като нарежете тестото с къдрав нож на равнобедрени  триъгълници и за дънер изрежете малко правоъгълно парченце. Ако искате да направите коледна играчка за елха- изрежете с чаша един кръг и сложете един малък правоъгълник за дръжка на играчката. Пробийте дупка с шишче в дръжката. С чашата може да изрежете и полумесеци, к...

Въздушна салата на слоеве

Изображение
  Продукти: 400 г гъби; 500 г картофи; 2 моркова; 250 г червена зелка; 100 г кашкавал; 5 яйца; 150 г майонеза; Черен пипер и сол на вкус; Оцет или лимонов сок на вкус; 3 – 4 с. л. олио; Магданоз за украса. Начин на приготвяне: Гъбите се измиват и нарязват на дребно. Запържват се в тиган с малко олио и сол. Картофите се сваряват, белят и се настъргват на едро ренде. Добавя се сол и черен пипер по желание. Морковите се варят около 5 мин за да омекнат малко.   Настъргват се на едро ренде, посоляват се. Яйцата се сваряват и жълтъците се отделят от белтъците. Кашкавалът и белтъците на яйцата също се настъргват на ренде. Жълтъците се натрошават с вилицата на дребно и се смесват с кашкавала. Червеното зелка се нарязва на дребно, овкусява се с лимонов сок и малко сол. Този вид салати се правят и овкусяват според начина на подреждане на слоевете. Необходимо е да се спазва принципа на редене на един ред зеленчеци с кисел вкус и следващия ред с алкален или неутрал...