Коледни маслени сладки
Продукти:
250 г свинска мас;
100 г захар;
1 щипка сол;
1 яйце;
2 ч. ч. брашно от 200 мл;
1 ванилия;
1 с. л. какао по желание;
Пудра захар за овалване.
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от омекналата свинска мас, захарта, яйцето
и пресятото брашно. Тестото трябва да стане меко и да не лепне. Оставяме го да
почине малко и след това се оформят сладки според предпочитанията. Може да се
направят като топки, да се разточат и да се изрежат с формички, да се нарежат
на триъгълници, квадрати или ромбове. Към част от тестото може да добавите 1 с.
л. какао и да направите кафяви сладките.
Ако нямате формички за коледни сладки може да направите елхички като нарежете тестото с къдрав нож на равнобедрени триъгълници и за дънер изрежете малко правоъгълно парченце. Ако искате да направите коледна играчка за елха- изрежете с чаша един кръг и сложете един малък правоъгълник за дръжка на играчката. Пробийте дупка с шишче в дръжката. С чашата може да изрежете и полумесеци, както е показано на снимката.
Сладките се нареждат в тава върху хартия за печене и се пекат
на предварително загрята фурна 170 градуса около 10 минути докато краищата на сладките
порозовеят. След като се опекат сладките се овалват в пудра захар докато са горещи.