Коледни маслени сладки

 

Продукти:

250 г свинска мас;

100 г захар;

1 щипка сол;

1 яйце;

2 ч. ч. брашно от 200 мл;

1 ванилия;

1 с. л. какао по желание;

Пудра захар за овалване.


Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от омекналата свинска мас, захарта, яйцето и пресятото брашно. Тестото трябва да стане меко и да не лепне. Оставяме го да почине малко и след това се оформят сладки според предпочитанията. Може да се направят като топки, да се разточат и да се изрежат с формички, да се нарежат на триъгълници, квадрати или ромбове. Към част от тестото може да добавите 1 с. л. какао и да направите кафяви сладките.


Ако нямате формички за коледни сладки може да направите елхички като нарежете тестото с къдрав нож на равнобедрени  триъгълници и за дънер изрежете малко правоъгълно парченце. Ако искате да направите коледна играчка за елха- изрежете с чаша един кръг и сложете един малък правоъгълник за дръжка на играчката. Пробийте дупка с шишче в дръжката. С чашата може да изрежете и полумесеци, както е показано на снимката.

Сладките се нареждат в тава върху хартия за печене и се пекат на предварително загрята фурна 170 градуса около 10 минути докато краищата на сладките порозовеят. След като се опекат сладките се овалват в пудра захар докато са горещи.

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта