Кекс Елха със сок от мандарини

 

Продукти:

5- мандарини;

5 яйца;

250 г захар;

125 мл олио;

10 г бакпулвер (1 пакетче);

2 г ванилия;

380 г пресято брашно (2 ч. ч. от 250 мл);

1 с. л. какао;

2-3 с. л. стафиди;

10 г краве масло за намазване на формата.


Начин на приготвяне:

Първо се приготвя мандариновия сок. На мандарините се бели кората, махат се костилките и плодовете се разделят на парчета. Слагат в съд за пасиране. Долива се вода до 250 мл и се пасират.  В купа се разбиват яйцата със захарта  на най-високата степен на миксера, добавя се олиото, ванилията и мандариновия сок. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Трябва да стане средно гъсто тесто. Накрая се добавят и стафидите без да се киснат предварително във вода.


Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло. Ако е с незалепващо покритие, не се налага да се  поръсва с брашно. Отделят се  две трети от кексовото брашно и към него се добавя какото. Кафявото тесто се разпределя с лъжица по дъното на тавичката, за да стане на шарки и да прилича на украса на елха. Над него се изсипва от бялото тесто. Останалото тесто е разпределя по желание.

Пече се на предварително загрята фурна 180 градуса около 35 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Първите 25 минути вратата на печката не се отваря, защото кексът спада. Като стане готов, кексът се изважда се от фурната, оставя  се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в поднос с подходяща големина.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта