Тиквеник Канатица за Бъдни вечер
Продукти:
500 г
Фини кори за баница - 1 пакет;
1 кг тиква – нарязана и обелена;
2 с. л. сушени боровинки;
2 с. л. стафиди;
150 г орехи;
100 мл олио;
3 с. л. захар;
1 ч. л. канела на прах;
5 г ванилия.
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства, бели се кората и се слага в кипяща вода да се свари така, че водата да покрие тиквата. Ври докато омекне. Като се свари се намачква с вилица. В купа се слага намачканата на пюре тиква, счуканите орехи, стафидите, червените боровинки, ванилията, захарта и канелата. Всичко се разбърква до еднородна смес. Налива се олиото в малка чашка и се намазва тавата с помощта на четка.
Пече се в предварително загрята фурна на 190-180 градуса за 20-25 минути, докато се получи желания загар.
След като изстине се подрежда във
форма на Канатица и се сервира.