Тиквеник Канатица за Бъдни вечер

 

Продукти:

500 г  Фини кори за баница - 1 пакет;

1 кг  тиква – нарязана и обелена;

2 с. л. сушени боровинки;

2 с. л. стафиди;

150 г орехи;

100 мл олио;

3 с. л. захар;

1 ч. л. канела на прах;

5 г ванилия.


Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства, бели се кората и се слага в кипяща вода да се свари така, че водата да покрие тиквата. Ври докато омекне. Като се свари се намачква с вилица. В купа се слага намачканата на пюре тиква, счуканите орехи, стафидите, червените боровинки, ванилията, захарта и канелата. Всичко се разбърква до еднородна смес. Налива се олиото в малка чашка и се намазва тавата с помощта на четка.



 Корите се редят една върху друга, като след всеки 2-3 реда се намазват с олио. Плънката се разделя на две части: първо се нареждат 1/3 от корите, слага се половината плънка, после се нареждат другите две трети от корите, слага се другата половина от плънката. 



Най-отгоре се слагат останалите кори и тиквеникът се нарязва първо на квадрати, после всеки квадрат на две по диагонал така, че да се раздели на два равностранни триъгълника.



Пече се в предварително загрята фурна на 190-180 градуса за 20-25 минути, докато се получи желания загар.

След като изстине се подрежда във форма на Канатица и се сервира.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта