Кекс Елха със сок от портокали

 

Продукти:

1 портокал;

5 яйца;

250 г захар;

125 мл олио;

10 г бакпулвер (1 пакетче);

2 г ванилия;

380 г пресято брашно (2 ч. ч. от 250 мл);

1 с. л. какао;

2-3 с. л. стафиди;

10 г краве масло за намазване на формата.


Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват за кратко време във вода. Настъргва се портокаловата кора на дребно ренде. После се приготвя портокаловия сок. На портокала се бели кората, махат се костилките и плодът се разделят на парчета. Слага в съд за пасиране. Долива се вода до 250 мл и се пасира. 

В купа се разбиват яйцата със захарта  на най-високата степен на миксера, добавя се олиото, ванилията, настърганата портокалова кора и портокаловия сок. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Трябва да стане средно гъсто тесто. Накрая се добавят и стафидите изцедени от водата.

Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло. Ако е с незалепващо покритие, не се налага да се  поръсва с брашно. Отделят се  две трети от кексовото брашно и към него се добавя какото. Кафявото тесто се разпределя с лъжица по дъното на тавичката, за да стане на шарки и да прилича на украса на елха. Над него се изсипва от бялото тесто. Останалото тесто е разпределя по желание.



Пече се на предварително загрята фурна 180 градуса около 30-35 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Първите 25 минути вратата на печката не се отваря, защото кексът спада. Като стане готов, кексът се изважда се от фурната, оставя  се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в поднос с подходяща големина.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта