Лилава - арт супа с червено зеле
Това е много лесна, но атрактивна и здравословна супа без пържене за диета
след празниците.
Продукти:
150 г червено зеле;
1 морков;
2 картофа;
40- 50 г фиде;
1 глава червен лук;
50 мл прясно мляко;
2-3 скилидки български чесън;
1 каф. л. черен пипер;
1 с. л. девесил;
1 каф. л. сминдух;
3-4 с. л. олио;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Червеното зеле се измива и нарязва на дребно. Морковът и
картофите се белят и също се нарязват на дребно. Приготвя се тенджера с 3-4 л
вода и като кипне се слагат зелето, картофите и морковите да се варят заедно с
1 ч. л. сол и 3-4 с. л. олио. Като започнат да омекват зеленчуците, след 20 минути се добавят нарязаните на дребно
лук, чесън и една топка фиде. Ври още 15 минути, слагат се подправките и супата
се сваля от огъня. При сервирането може да се подправи с прясно мляко, за да
стане цветът млечно-лилав.