Публикации

Салата Пеперуда - авторска рецепта

Изображение
 Продукти: 3 картофа; 2 кисели краставички; 200 г червено зеле – мариновано; 200 г бяло зеле; 100 г моркови; 3-4 черни маслини; Сол, лимонов сок, черен пипер   и олио на   вкус. Начин на приготвяне: Първо се изрязва пеперуда от хартия според размера на чинията. Очертават се контурите на пеперудата с майонеза.   След това се сваряват картофите, белят се и се намачкват на пюре. Добавя им се сол, черен пипер на вкус. Разпределя се пюрето в чинията според очертанията на пеперудата. След това се нарязват киселите   краставички на кръгчета, а всяко кръгче на половина. Нареждат се около очертанията на пеперудата. Върху картофеното пюре се слага една тънка ивица от маринованото червено зеле. Бялото зеле се нарязва на дребно, намачква се с ръце, добавят му се подправки и от него се прави втора ивица от зеле. В най-широката част на крилете се слага малко настърган на дребно ренде морков във форма на кръг. Изрязват се четири малки кръгчета от моркова с една...

Торта Котка – авторска рецепта

Изображение
  Чашата е от 250 мл. За приготвянето на такава торта са необходими поне два   дни. Продукти: 1 ч. ч. лимонов сок; 125 г краве масло; 5 яйца; 4 с. л. олио; 1 ч. ч. захар; 2 ч. ч. брашно, пресято; 1 ванилия; 12 г бакпулвер; 1/3 пакетче амонячна сода; 2 с. л. какао; 1 щипка сол. За крема: 1,5 л прясно мляко; 7 с. л. брашно с куп; 1/2 ч. ч. захар; 1 ванилия; 3 яйца; 1 с. л. какао. За украсата: Фондан – бял, розов, син, черен, жълт; Сладкарска боя. Начин на приготвяне: Преди да се направи тортата, трябва да се нарисува котката с подходяща големина според чинията и да се направи модел от хартия на тортата. Трябва да се съобразите и с големината на тавата за печене. На снимката тортата е рисувана върху лист А4. Първо рисувате една елипса и слагате два триъгълника за уши. После рисувате един разностранен триъгълник за тялото на котката, отрязвате острия ъгъл и очертавате контурите на главата. Накрая рисувате опашката, после очите, муцунката...

Кекс с прясно мляко

Изображение
  Чашата е от 250 мл. Продукти: 4 яйца големи; 1 ч. ч. захар (250 г); ½ ч. ч. олио (125 мл); 1 ч. ч. прясно мляко; 1 бакпулвер (10 мг); 2 ч. ч. бяло брашно пресято + 2 с. л.; 1 ванилия; 2 с. л. какао; 1 щипка сол. Начин на приготвяне: За приготвяне на кексовото тесто се разбиват в купа първо яйцата с 1 ч. ч. захар и солта. След това се добавя олиото. В друга купа се смесват пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Прясното мляко и брашното се добавят в кекса последователно като се редуват. Микесерът се намалява на първа степен от 6 степени или се бърка на ръка. Тестото трябва да стане като рядка каша. Формата за кекс се намазва с краве масло и се поръсва с брашно. Всички гънки на формата трябва да са намазани. След   това половината тесто се изсипва в кексовата форма. Към другата половина се добавя пресятото какао и се разбърква. Накрая и то се изсипва във формата. Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна около 45-55 минути до суха клечка. Като...

Салата от моркови, бяло и червено зеле – втори вариант

Изображение
Продукти: 2 моркова; 5 с. л. мариновано червено зеле; 200 г бяло зеле; Сол, олио, оцет на вкус. Начин на приготвяне: Морковите се измиват, белят и се бланшират за 1-2 минути в кипяща вода. След като се охладят се настъргват на ренде, добавят се солта и подправките. От единия морков се изрязва цвете с помощта на острилка за зеленчуци. Бялото зеле се нарязва на дребно, намачква се и също му се слагат подправките. Маринованото зеле се оцежда от марината и му се добавя само олио. Салата се прави в чиния с форма на елипса. Първо се прави извивката от червеното мариновано зеле по посочения начиин като се започва от центъра на чинията и се върви към периферията. Ивицата от червено зеле трябва да е еднакво дебела и на равно разстояние от съседните части на ивицата.След това се прави втора такава ивица от бяло зеле и накрая от морковите. В средата на салатата се поставя цветето от морков.

Друсан кебап по Исперихски с червен лук

Изображение
  Това ястие се прави за минути и може да се сервира като мезе за виното. Месото трябва да съдържа жилки мазнина, за да стане вкусен кебапа. За да готвите в огнеупорна тенджера трябва да спазвате всички изисквания за работа със стъклени тенджери. Продукти: 500 г свинско месо; 1 глава червен лук; 3 с. л. слънчогледово олио; 4-5 с. л. мариновано червено зеле; Сол на вкус; Черен пипер на вкус. Начин на приготвяне: Нарязва се месото на парчета около 1,5-2 см. Слага се в тиган и се пържи до готовност. Предварително  се нарязва лука и се слага в стъклена огнеупорна тенджера (йенска тенджера) с дръжки и капак, който плътно и добре да прилепва към тенджерата. Стъклената тенджерата с капака се слага близо до котлона, за да се затопли. Когато месото стане готово, посолява се със сол, малко черен пипер и след това се изсипва в тенджерата заедно с останалата мазнина при лука. Веднага след секунда трябва да се затвори капака. После капакът се завърта така, че дръжките да съвп...

Розово фламинго от ориз - барелеф - авторска рецепта

Изображение
Продукти: 1 кафяна чаша ориз; 3 кафяни чашки вода или бульон; 1 морков; 1 с. л. краве масло; 1/2 глава кромид лук по желание; Сол на вкус; 2 щипки черен пипер; 1 зърно бахар; 1 ч. л. червен пипер. Начин на приготвяне: Преди да започнете да правите барелефа, трябва да сте приготвили чинията и да сте нарисували фламингото според размерите на чинията или подноса. Чинията да не е бяла. Ако не можете да рисувате, използвайте рисунка на Розово фламинго или принтирайте картинка от интернет. След това очертайте контурите на птицата върху хартия за печене, изрежете картинката и с майонеза или цедено кисело мляко очертайте птицата  върху чинията. Може да сготвите ориза  и по друг начин, но трябва да остане бял. Първо се сварява ориза,  като на 1 кафяна чаша ориз се слагат  3 чаши бульон или вода. Ври докато омекне и набъбне ориза.  Добавя му се сол, черен пипер, нарязан на дребно лук и краве масло. През това време трябва да се обели моркова и да се бланшира за 1-2 минути ...

Салата от моркови, бяло и червено зеле - първи вариант

Изображение
  Продукти: 2 моркова; 2 с. л. мариновано червено зеле; 150 г бяло зеле; Сол, олио, оцет на вкус. За основа на салатата може да се направи картофено пюре, варен ориз, салата Кенар или друга. Начин на приготвяне: Морковите се измиват, белят и се бланшират за 1 минута в кипяща вода. Зелето се нарязва на дребно. От едининя морков се прави цвете с острилка за зеленчуци, а от листата на зелето се оформя цвете като се изрязва една тънка лента от меката част на едно листо и се навива на руло. Основната салата се поставя в чиния с форма на елипса. Първо се прави S образната извивка от червеното мариновано зеле. После  в едната половина се поставя ситно нарязаното бяло зеле, а в другата половина – настърганите на дребно моркови. В противоположните краица се поставят цветчетата , като това от моркова се слага в половинката със зеле, а цветето от зеле се  поставя в половинката с моркови.

Пиленца от кайма в гнездо – авторска рецепта

Изображение
  Продукти: 500 г кайма; 2 яйца; 2 филии хляб; 1 глава лук; 1 каф. л. черен пипер; 1 каф. л. кимион; 1 с. л. чубрица; 4+2 с. л. олио; 1-2 картофа; 1 морков; 150 г зеле; Копър по желание; Сол на вкус. Начин на приготвяне: Омесва се каймата като за кюфтета с лук, 2 яйца, подправките и солта. Хлябът се накисва във вода, изцежда се и се добавя към каймата. Всичко се омесва и се оставя да престои около 1 час в хладилника. От каймата се правят малки топки, като от страни се поставят по две зърна черен пипер за очи. След  това се правят същия брой двойно по-големи и с леко овална форма топки за тялото на пиленцата.  Големите и малките топки се подреждат върху хартия за печене намазана с 1-2 с. л. олио, за да не залепват. Пекат се на 220 градуса в предварително загрята фурна около 40 минути. Докато се пекат пиленцата, морковът се бели и се бланшира за 1 минута в кипяща вода. След това се нарязва на тънки ленти и от него се оформят човките и гребените...

Салата Люляци

Изображение
  Много стара и много известна салата, която публикувам, защото е лесна и подходяща за този сезон. За основа на салатата може да използвате картофено пюре, сварен ориз, Кенар салата, която да не е водниста. Продукти: 2 яйца; 3-4 с. л. мариновано червено зеле; 2-3 стръка магданоз; Сол, оцет и олио на вкус. Начин на приготвяне: В чиния с елипсовидна форма се слага на дъното основната салата: картофено пюре, ориз, кенар салата и др. Сваряват се яйцата, като се охладят се белят и се разрязват на две. Жълтъците се настъргват на дребно ренде и с тях се покрива равномерно основата на салатата.   Две дръжки от магданоз се слагат   по дължината на чинията като клонки на храст. От страни на клонките се правят цветовете на люляците – белите от настъргания на дребно ренде белтък на яйцата, а лилавите цветове - от нарязаното на дребно червено мариновано зеле.

Банички – хармоника

Изображение
  Продукти: 8-9 готови кори за баница; 150 г сирене; 70 г кашкавал; 2 яйца; 3-4 с. л. олио. Начин на приготвяне: Първо се приготвя плънката. Яйцата се разбиват с вилица и към тях се добавя настъргания на едро ренде кашкавал и натрошеното сирене. Объркват се до еднородна маса.  Тавата се намазва с 2 с. л. олио и започват да се редят баничките. Върху масата се поставя една кора за баница, навива се на хармоника през средата, както е показано на снимката, прибират се двата края така, че да се застъпят и в края се слагат 1-2 с. л. от плънката.  Навива се кората като се прибират краищата, за да не се разлее плънката и се прави елипса, както е показано на снимката.  После баничката се обръща обратно. Това е лицевата страна. Баничките се подреждат в тавата и от горе се намазват пак с олио. Пекат се на 200 градуса предварително загрята фурна около 20 минути на долното ниво на фурната. Като се изпекат се поръсват с капки вода, покриват се с чиста кърпа и се оставя...

Салата моркови, червено зеле, краставици, кашкавал

Изображение
  За основа на салатата може да се направи картофено пюре, варен ориз, салата Кенар от зеле, моркови, майонеза  или друга. Продукти: 1 морков; 2 с. л. мариновано червено зеле; 50 г кашкавал; 1/3 краставичка; Сол, олио, оцет на вкус. Начин на приготвяне: Основната салата се поставя в подходяща чиния и се покрива с настърган на дребно кашкавал.  От страни се нареждат парченца краставички нарязани на кръгчета. Прави се концентричен кръг между краставиците и центъра на салатата с настъргано червено зеле и моркови. В центъра на слатата се поставя цвете от морков, направено с острилка за зеленчуци.  Първо се остъргва моркова с корейски нож, за да стане на ивици както е показано на  снимкатаа и после се изрязва цветето с острилката. Поставя се в центъра на салатата. Ако нямате възможност да направите такова цвете, направете го от маслини или нарязани на кръгчета моркови.  

Пъстра роза от ориз

Изображение
  Прави се със силиконов молд за роза. Необходим е ориз, който се слепва. На снимките розата е направена с български ориз. Продукти: 1 ч. ч. ориз от 250 мл; 4 ч. ч. пилешки бульон (телешки, зеленчуков и др.); 1 каф. л. черен пипер; 2 с. л. олио; Сол на вкус; 1 с. л. мариновано червено зеле; 1 с. л. лютеница; 1 с. л. настърган сварен морков; 1 ч. л. червен пипер; 1 щипка куркума. Начин на приготвяне: Първо се сварява или пече на фурна ориза до готовност с бульона, солта, черния пипер и олиото. Докато се пече ориза на фурната се приготвят четири чаши. В едната се слага ситно нарязаното мариновано червено зеле, във втората лютеницата с червения пипер, в третата – варения и намачкан морков, в четвъртата – 1 щипка куркума. Като се свари ориза, още докато е горещ, се слага по 2 с. л. във всяка чаша и се разбърква, за да придобие необходимия цвят. В чашата с червено зеле оризът става лилав, с лютеницата и червения пипер – червен, с моркова – оранжев и с куркумата – ж...

Салата моркови, червено зеле, маруля, сирене, краставици

Изображение
  Продукти: 5-6 листа от маруля; 1 стрък пресен лук; 1 морков; 3-4 с. л. натрошено сирене; 4-5 с. л. червено зеле мариновано от буркан; ¼ краставица; 6-7 маслини; Сол, олио и оцет на вкус. Начин на приготвяне: Марулята и зеленият лук се измиват и се нарязват на дребно. Объркват се и им се слагат необходимите подправки. Морковът се нарязва на дребни кубчета. Може да се ползва морков от туршия или да се маринова предварително. Червеното зеле се продава мариновано в бурканите, но може и да си го мариновате сами. Първо се нарязва на дребно или се настъргва с нож за зеле, после се осолява и намачква с ръце, за да омекне и накрая се залива с вряла вода с 2 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч. л. оцет и 1 ч. л. олио. Престоява поне 2 часа. Краставицата се нарязва на тънки кръгчета около 1,5 мм, посоляват се и след като омекнат от тях се прави роза. За основа на розата се отрязва един пръстен от краставица. Може да украсите салатата накрая с маслини по желание. ...

Щрудел на панделки / Банички с ябълки

Изображение
  Продукти: 10 броя кори за баница (готови или разточени); 2-3 ябълки; Сок от половин лимон; ½   ч. л. канела; 80-100 г натрошени орехи; 3 с. л. захар; 2-3 с. л. стафиди; 2 с .л . сушени червени боровинки; 4 с. л. олио; 2 щипки млян карамфил. Начин на приготвяне: Тези банички стават  по-хубави ако корите са меки или прясно разточени. Първо се подготвя плънката. В купа се слагат предварително натрошените орехи, захарта, стафидите, червените боровинки, канелата и карамфила. Разбъркват се докато стане еднородна маса и след това се стържат ябълките. Всяка настъргана част от ябълките се поръсва с лимонов сок и после веднага се смесва с орехите и захарта.  След като стане готова плънката се започва  правенето на баничките. Слага се една разточена кора върху масата, отрязва се по една лента  около 1,5 см. Останалата част от готовата кора се прегъва на две и се събира в средата като панделка. От двете страни се слага по 1 с. л. от плънката, ...