Щрудел на панделки / Банички с ябълки

 

Продукти:

10 броя кори за баница (готови или разточени);

2-3 ябълки;

Сок от половин лимон;

½  ч. л. канела;

80-100 г натрошени орехи;

3 с. л. захар;

2-3 с. л. стафиди;

2 с .л . сушени червени боровинки;

4 с. л. олио;

2 щипки млян карамфил.


Начин на приготвяне:

Тези банички стават  по-хубави ако корите са меки или прясно разточени.

Първо се подготвя плънката. В купа се слагат предварително натрошените орехи, захарта, стафидите, червените боровинки, канелата и карамфила. Разбъркват се докато стане еднородна маса и след това се стържат ябълките. Всяка настъргана част от ябълките се поръсва с лимонов сок и после веднага се смесва с орехите и захарта. 


След като стане готова плънката се започва  правенето на баничките. Слага се една разточена кора върху масата, отрязва се по една лента  около 1,5 см. Останалата част от готовата кора се прегъва на две и се събира в средата като панделка. От двете страни се слага по 1 с. л. от плънката, краищата се прегъват и се прави панделка. По средата на панделката се слага лентата от  кора и се притиска.


После баничките се поставят в тава с незалепващо покритие, предварително намазана с олио.  Накрая всички банички се намазват от горе пак с олио.  Пекат се в предварително загрята фурна 190 градуса около 25 минути на долното ниво на фурната. Като се изпекат се поръсват  с капки вода като баница и се покриват с кърпа. Оставят се да престоят  10-15 минути.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта