Щрудел на панделки / Банички с ябълки
Продукти:
10 броя кори за баница (готови или разточени);
2-3 ябълки;
Сок от половин лимон;
½ ч. л. канела;
80-100 г натрошени орехи;
3 с. л. захар;
2-3 с. л. стафиди;
2 с .л . сушени червени боровинки;
4 с. л. олио;
2 щипки млян карамфил.
Начин на приготвяне:
Тези банички стават
по-хубави ако корите са меки или прясно разточени.
Първо се подготвя плънката. В купа се слагат предварително натрошените орехи, захарта, стафидите, червените боровинки, канелата и карамфила. Разбъркват се докато стане еднородна маса и след това се стържат ябълките. Всяка настъргана част от ябълките се поръсва с лимонов сок и после веднага се смесва с орехите и захарта.
После баничките се поставят в тава с незалепващо покритие, предварително
намазана с олио. Накрая всички банички
се намазват от горе пак с олио. Пекат се
в предварително загрята фурна 190 градуса около 25 минути на долното ниво на
фурната. Като се изпекат се поръсват с
капки вода като баница и се покриват с кърпа. Оставят се да престоят 10-15 минути.