Банички – хармоника
Продукти:
8-9 готови кори за баница;
150 г сирене;
70 г кашкавал;
2 яйца;
3-4 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя плънката. Яйцата се разбиват с вилица и
към тях се добавя настъргания на едро ренде кашкавал и натрошеното сирене.
Объркват се до еднородна маса.
Тавата се намазва с 2 с. л. олио и започват да се редят
баничките. Върху масата се поставя една кора за баница, навива се на хармоника
през средата, както е показано на снимката, прибират се двата края така, че да
се застъпят и в края се слагат 1-2 с. л. от плънката.
Навива се кората като
се прибират краищата, за да не се разлее плънката и се прави елипса, както е
показано на снимката.
После баничката се обръща обратно. Това е лицевата страна.
Баничките се подреждат в тавата и от горе се намазват пак с
олио. Пекат се на 200 градуса предварително загрята фурна около 20 минути на
долното ниво на фурната.
Като се изпекат се поръсват с капки вода, покриват се с
чиста кърпа и се оставят да престоят около 10-15 минути.