Пиленца от кайма в гнездо – авторска рецепта

 

Продукти:

500 г кайма;

2 яйца;

2 филии хляб;

1 глава лук;

1 каф. л. черен пипер;

1 каф. л. кимион;



1 с. л. чубрица;

4+2 с. л. олио;

1-2 картофа;

1 морков;

150 г зеле;

Копър по желание;

Сол на вкус.



Начин на приготвяне:

Омесва се каймата като за кюфтета с лук, 2 яйца, подправките и солта. Хлябът се накисва във вода, изцежда се и се добавя към каймата. Всичко се омесва и се оставя да престои около 1 час в хладилника.

От каймата се правят малки топки, като от страни се поставят по две зърна черен пипер за очи. След  това се правят същия брой двойно по-големи и с леко овална форма топки за тялото на пиленцата. 


Големите и малките топки се подреждат върху хартия за печене намазана с 1-2 с. л. олио, за да не залепват. Пекат се на 220 градуса в предварително загрята фурна около 40 минути.

Докато се пекат пиленцата, морковът се бели и се бланшира за 1 минута в кипяща вода. След това се нарязва на тънки ленти и от него се оформят човките и гребените на пиленцата по посочения начин. С дървено шишче се пробожда отвор в главата на пиленцето и се поставя човката. С клечка за зъби се съединяват  главата и тялото, а най-отгоре се слага гребена от морков.


После се приготвят гнездата. Може да се направят гнезда от ситно настъргано зеле на продълговати ивици и останалата част от моркова. За зеленина може да се сложи копър или магданоз. Пиленцата се хващат за стърчащата част от клечката за зъби, за да се преместят в гнездата. Накрая се изразвя излишната част на клечката, която стърчи над главата.

Гнездо може да се направи и от настъргани на ленти с корейски нож сурови картофи, които се изпържват в растителна мазнина и от тях се оформят гнезда. Пиленцата се поставят в тях по същия начин.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта