Пиленца от кайма в гнездо – авторска рецепта
Продукти:
500 г кайма;
2 яйца;
2 филии
хляб;
1 глава лук;
1 каф. л.
черен пипер;
1 каф. л.
кимион;
4+2 с. л.
олио;
1-2 картофа;
1 морков;
150 г зеле;
Копър по желание;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Омесва се
каймата като за кюфтета с лук, 2 яйца, подправките и солта. Хлябът се накисва
във вода, изцежда се и се добавя към каймата. Всичко се омесва и се оставя да
престои около 1 час в хладилника.
От каймата
се правят малки топки, като от страни се поставят по две зърна черен пипер за
очи. След това се правят същия брой
двойно по-големи и с леко овална форма топки за тялото на пиленцата.
Големите и
малките топки се подреждат върху хартия за печене намазана с 1-2 с. л. олио, за
да не залепват. Пекат се на 220 градуса в предварително загрята фурна около 40
минути.
Докато се пекат пиленцата, морковът се бели и се бланшира за 1 минута в кипяща вода. След това се нарязва на тънки ленти и от него се оформят човките и гребените на пиленцата по посочения начин. С дървено шишче се пробожда отвор в главата на пиленцето и се поставя човката. С клечка за зъби се съединяват главата и тялото, а най-отгоре се слага гребена от морков.
После се приготвят гнездата. Може да се направят гнезда от ситно настъргано зеле на продълговати ивици и останалата част от моркова. За зеленина може да се сложи копър или магданоз. Пиленцата се хващат за стърчащата част от клечката за зъби, за да се преместят в гнездата. Накрая се изразвя излишната част на клечката, която стърчи над главата.
Гнездо може да
се направи и от настъргани на ленти с корейски нож сурови картофи, които се
изпържват в растителна мазнина и от тях се оформят гнезда. Пиленцата се
поставят в тях по същия начин.