Пъстра роза от ориз

 

Прави се със силиконов молд за роза. Необходим е ориз, който се слепва. На снимките розата е направена с български ориз.


Продукти:

1 ч. ч. ориз от 250 мл;

4 ч. ч. пилешки бульон (телешки, зеленчуков и др.);

1 каф. л. черен пипер;

2 с. л. олио;

Сол на вкус;

1 с. л. мариновано червено зеле;

1 с. л. лютеница;

1 с. л. настърган сварен морков;

1 ч. л. червен пипер;

1 щипка куркума.


Начин на приготвяне:

Първо се сварява или пече на фурна ориза до готовност с бульона, солта, черния пипер и олиото. Докато се пече ориза на фурната се приготвят четири чаши. В едната се слага ситно нарязаното мариновано червено зеле, във втората лютеницата с червения пипер, в третата – варения и намачкан морков, в четвъртата – 1 щипка куркума. Като се свари ориза, още докато е горещ, се слага по 2 с. л. във всяка чаша и се разбърква, за да придобие необходимия цвят.


В чашата с червено зеле оризът става лилав, с лютеницата и червения пипер – червен, с моркова – оранжев и с куркумата – жълт. След това започваме да правим розата в силиконовия молд, който е предварително измит, подсушен и намазан с олио от вътре. В средата за тичинка се слага една кафяна лъжичка от жълтия ориз и около него се слагат по малко от другите цветове според вашето желание. Накрая се добавя всичкия бял ориз. Като се напълни молда, покрива се със стреч фолио, притиска се ориза внимателно от горе с ръка, за да се махне въздуха и молдът се оставя на стайна температура за 3-4 часа, за да се слепне ориза. Преди да се поднесе, се обръща внимателно в подходяща чиния и се сервира като гарнитура или предястие.

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта