САЛАТА ТАРАЛЕЖ
Продукти:
3-4 картофа;
40 мг краве масло;
сол;
100 г извара;
50 г кашкавал;
1-2 маслини;
солени пръчици (солети);
пастет от маслини;
червена чушка.
Картофите се сваряват. Като изстинат се обелват и се намачкват като за пюре. Добавя се сол и разтопено краве масло. Накрая се добавя изварата и се разбърква докато стане еднородна смес. По желание може да се сложи черен пипер на вкус.
Картофената смес се оформя като капка в чинията. Острият край, който е муцуната на таралежа, се поръсва с настърган на дребно ренде кашкавал. От черни или кафяви маслини се изрязват очи и от червена чушка се изрязва муцуна под форма на триъгълник. Останалата част от таралежа се покрива с пастет от маслини или намачкани на пюре меки черни или кафяви маслини. Накрая се набождат солени пръчици (солети), които трябва да стърчат не повече от 3 см.