Салата прасенце
Тази салата е направена от българската Кенар салата – тип Руска, телешки салам и маслини.
Продукти за Руската салата:
4-5 картофа;
7-8 кисели (мариновани) краставички;
2-3 моркова;
350 г шунка или Телешки салам;
200 г сварен грах ( може и от консерва).
Постна майонеза:
140 мл вода от варен грах в метална консерва или нахут (страгали);
400 мл олио;
1 с.л. лимонов сок или 1 щипка лимонтозу;
½ каф. л. сол.
Може да се ползва готова яйчна или друга гъста майонеза от
търгавската мрежа. Водата от варения грах трябва да е концентрирана, в противен
случай майонезата може да не стане. При варенето на граха се отделят протеини
във водата. Трябва да има достатъчно белтъчини във водата, които да се
разтворят в олиото, за да стане майонеза.
1 маслина за очи;
магданоз или салата за трева.
Начин на приготвяне:
Картофите и морковите се сваряват необелени. Като изстинат
се обелват и нарязват на малки кубчета от 7-8 мм. Грахът се сварява и после се
оцежда от водата. Ако е от консерва- водата се отделя за майонеза и грахът се
оцежда. Киселите краставички се нарязват на малки кубчета от 5-7 мм и се
оцеждат от марината. 200 г от шунката или салама също се нарязват на дребно.
Всички продукти се слагат в чиста и подсушена купа. Салатата трябва да е гъста,
за да стане на скулптура. Започвате да добавяте по малко майонеза докато стане
на гъсто тесто. Ако ползвате готова „Руска салата“ от магазин, в нея слагат
вода, разреждат я, за да тежи повече и няма да се получи скултпура. За
предпочитане е да имате чиния с форма на елипса.
След това започвате да
правите майонезата.
В буркан от компот или в съд за пасиране се наливат сока от
варен на грах, олиото, слага се ½ каф. л. сол и лимоновия сок. Мерките трябва
да са точни, за да се сгъсти майонезата. С пасатор от долу на горе започвате да
разбивате майонезата докато стане гъста и не изтича от съда. Ако не се сгъсти
майонезата, добавете още малко олио, но не повече от 50 мл.
Първо оформяте от Руската салата две топки: едната по-малка
за глава, а другата по-голяма за тяло. Главата я сплесквате малко от страни и
удължавате малко предната част за зурла, а голамата топка я издължавате и почти
я сливате с главата. От салама изрязвате кръгло парче и пробивате две дупки за
ноздри с пластмасова сламка за сок. Изрязвате две еднакви уши, като първо
изрязвате едното ухо малко по-голямо, премервате го и после изрязвате другото
ухо като ги налагате едно върху друго. Ушите на прасето са малко заострени отгоре.
Накрая изрязвате опашката с кръгла форма
и я поставяте така, че да стои навита. Изрязвате две тънки ленти от маслината
по дължина и ги слагате за очи от страни. Намазва се повърхността на прасенцето
с малко майонеза, за да полепне салама. После се настъргва останалия салам или
шунка на дребно ренде и се посипва прасето с настърганото месо. Накрая се
нарязва на дребно магданоз, салата или друга зеленина и се поставя от страни на
прасето за трева. Салатата може да се поднесе за мезе.
Внимание! Трябва да купите малко повече от продуктите, за да
има материал за грешки и поправки, ако правите за първи път такава салата.