Салата прасенце

  Тази салата е направена от българската Кенар  салата – тип Руска, телешки салам и маслини.

Продукти за Руската салата:

4-5 картофа;

7-8 кисели (мариновани) краставички;

2-3 моркова;

350 г шунка или Телешки салам;

200 г сварен грах ( може и от консерва).

Постна майонеза:

140 мл вода от варен грах в метална консерва или нахут (страгали);

400 мл олио;

1 с.л. лимонов сок или 1 щипка лимонтозу;

½ каф. л. сол.

Може да се ползва готова яйчна или друга гъста майонеза от търгавската мрежа. Водата от варения грах трябва да е концентрирана, в противен случай майонезата може да не стане. При варенето на граха се отделят протеини във водата. Трябва да има достатъчно белтъчини във водата, които да се разтворят в олиото, за да стане майонеза.

1 маслина за очи;

магданоз или салата за трева.

Начин на приготвяне:

Картофите и морковите се сваряват необелени. Като изстинат се обелват и нарязват на малки кубчета от 7-8 мм. Грахът се сварява и после се оцежда от водата. Ако е от консерва- водата се отделя за майонеза и грахът се оцежда. Киселите краставички се нарязват на малки кубчета от 5-7 мм и се оцеждат от марината. 200 г от шунката или салама също се нарязват на дребно. Всички продукти се слагат в чиста и подсушена купа. Салатата трябва да е гъста, за да стане на скулптура. Започвате да добавяте по малко майонеза докато стане на гъсто тесто. Ако ползвате готова „Руска салата“ от магазин, в нея слагат вода, разреждат я, за да тежи повече и няма да се получи скултпура. За предпочитане е да имате чиния с форма на елипса.

След това започвате да  правите майонезата.

В буркан от компот или в съд за пасиране се наливат сока от варен на грах, олиото, слага се ½ каф. л. сол и лимоновия сок. Мерките трябва да са точни, за да се сгъсти майонезата. С пасатор от долу на горе започвате да разбивате майонезата докато стане гъста и не изтича от съда. Ако не се сгъсти майонезата, добавете още малко олио, но не повече от 50 мл.

 Как да направим прасенцето?

Първо оформяте от Руската салата две топки: едната по-малка за глава, а другата по-голяма за тяло. Главата я сплесквате малко от страни и удължавате малко предната част за зурла, а голамата топка я издължавате и почти я сливате с главата. От салама изрязвате кръгло парче и пробивате две дупки за ноздри с пластмасова сламка за сок. Изрязвате две еднакви уши, като първо изрязвате едното ухо малко по-голямо, премервате го и после изрязвате другото ухо като ги налагате едно върху друго. Ушите на прасето са малко заострени отгоре. Накрая изрязвате  опашката с кръгла форма и я поставяте така, че да стои навита. Изрязвате две тънки ленти от маслината по дължина и ги слагате за очи от страни. Намазва се повърхността на прасенцето с малко майонеза, за да полепне салама. После се настъргва останалия салам или шунка на дребно ренде и се посипва прасето с настърганото месо. Накрая се нарязва на дребно магданоз, салата или друга зеленина и се поставя от страни на прасето за трева. Салатата може да се поднесе за мезе.

Внимание! Трябва да купите малко повече от продуктите, за да има материал за грешки и поправки, ако правите за първи път такава салата.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта