Салата Риба

 

Продукти:

300 г прясно зеле;

1 голям морков и 3 малки моркова;

100 г майонеза;  Може да използвате готова майонеза от търговската мрежа или да си я приготвите сами.

Пастет от черни или кафяви маслини;

1 черна маслина за очи и уста;

50 г настърган кашкавал.

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя салатата от зеле, моркови и майонеза. Измивате, остъргвате и настъргвате големия морков на ренде. После настъргвате зелето, осолявате го заедно с моркова, но не го мачкайте, защото ще стане водно и ще се разпадне фигурата. Добавете по малко от майонезата, лъжица след лъжица, докато стане гъста смес. После с две лъжици – малка и голяма започнете да оформяте рибата. Всички знаете как изглежда риба с опашка. Намажете опашката с пастет от маслини, после настържете малко кашкаваал на дребното ренде, посипете предната част, която ще бъде глава с настъргания кашкавал, а останалия кашкавал смесете с една чаена лъжичка от маслинения пастет и оформете от него горната перка. Вземете едно парче домакинска хартия и изчистете чинията около рибата. Намажете леко останалата повърхност на рибата с майонеза, за да залепват „люспите“ по нея. Накрая нарежете малките и тънки моркови на кръгчета и ги подредете като люспи, като най-малките кръгчета подредите около опашката, а по-големите към главата.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта