Салата Риба
Продукти:
300 г прясно зеле;
1 голям морков и 3 малки моркова;
100 г майонеза; Може
да използвате готова майонеза от търговската мрежа или да си я приготвите сами.
Пастет от черни или кафяви маслини;
1 черна маслина за очи и уста;
50 г настърган кашкавал.
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя салатата от зеле, моркови и майонеза.
Измивате, остъргвате и настъргвате големия морков на ренде. После настъргвате
зелето, осолявате го заедно с моркова, но не го мачкайте, защото ще стане водно
и ще се разпадне фигурата. Добавете по малко от майонезата, лъжица след лъжица,
докато стане гъста смес. После с две лъжици – малка и голяма започнете да
оформяте рибата. Всички знаете как изглежда риба с опашка. Намажете опашката с
пастет от маслини, после настържете малко кашкаваал на дребното ренде,
посипете предната част, която ще бъде глава с настъргания кашкавал, а останалия
кашкавал смесете с една чаена лъжичка от маслинения пастет и оформете от него
горната перка. Вземете едно парче домакинска хартия и изчистете чинията около
рибата. Намажете леко останалата повърхност на рибата с майонеза, за да
залепват „люспите“ по нея. Накрая нарежете малките и тънки моркови на кръгчета
и ги подредете като люспи, като най-малките кръгчета подредите около опашката,
а по-големите към главата.