Салата Мишка
Салатата е направена от сготвен ориз със спанак. Рецептата е публикувана в блога www.novidieti.blogspot.com в раздел Желязонедоимъчни анемии. Може да сготвите ориза по друг начин, но трябва да е с по-къси зърна, за да слепва и да е извряла цялата вода. Дългозърнестият ориз не се слепва и не става за скулптура.
Продути за ориза:
1 ч.ч. от 200 мл ориз;
3 1/2 ч.ч. от 200 мл вода;
100 г пресен спанак;
1 малка глава лук;
1 малък морков;
4 с.л. олио;
1 каф. л. черен пипер;
1 каф. л. сол.
Допълнителни продукти:
100 г кашкавал;
Маслина;
Малко парче червена чушка за муцуна;
50 г шунка, пушено месо или Телешки салам за уши.
Начин за приготвяне на ориза:
Първо се почиства, измива и нарязва спанака.
Оризът се измива и се слага в тавата за печене.
Морковът се измива, остъргва се кората и се настъргва на ранде. Останалите
зеленчуци се измиват, почистват, нарязват на дребно и се добавят в тавата
заедно с подправките и спанака. Ястието се залива с три чаши и половина вряла
вода, добавя се олиото, солта и се пече в предварително загрята фурна 230
градуса около 45 мин. На 30- та минута да се разбърка задължително поне веднъж.
Като стане готов се изважда от фурната.
Начин за правене на мишката:
Преди да изстине ориза, с лъжицата се оформя фигура
подобна на капка както при таралежа. Правите и опашката. Може да си помогнете с
ръце като сложите чисти ръкавици. Оставяте ориза да изстине и да се стегне, а
през това време изрязвате две кръгчета за очи от маслини, като ги наслагвате
едно върху друго, за да станат еднакви. После един малък триъгълник от червена
чушка за муцунка и две заоблени уши от колбас, пушено месо или Телешки салам.
Ушите прикрипвате с клечка за зъби към скулптурата след като изстине напълно.
Поставаяте очите и муцунката. Накрая настъргвате на дребно ренде кашкавала и
поръсвате мишката с него.
Сервира се като гарнитура към месо или като основно
ястие.