Салата Мишка


Салатата е направена от сготвен ориз със спанак. Рецептата е публикувана в блога www.novidieti.blogspot.com в раздел Желязонедоимъчни анемии.  Може да сготвите ориза по друг начин, но трябва да е с по-къси зърна, за да слепва и да е извряла цялата вода. Дългозърнестият ориз не се слепва и не става за скулптура.

Продути за ориза:

1 ч.ч. от 200 мл ориз;

3 1/2 ч.ч. от 200 мл вода;

100 г пресен спанак;

1 малка глава лук;

1 малък морков;

4 с.л. олио;

1 каф. л. черен пипер;

1 каф. л. сол.

Допълнителни продукти:

100 г кашкавал;

Маслина;

Малко парче червена чушка за муцуна;

50 г шунка, пушено месо или Телешки салам за уши.

Начин за приготвяне на ориза:

Първо се почиства, измива и нарязва спанака.

Оризът се измива и се слага в тавата за печене. Морковът се измива, остъргва се кората и се настъргва на ранде. Останалите зеленчуци се измиват, почистват, нарязват на дребно и се добавят в тавата заедно с подправките и спанака. Ястието се залива с три чаши и половина вряла вода, добавя се олиото, солта и се пече в предварително загрята фурна 230 градуса около 45 мин. На 30- та минута да се разбърка задължително поне веднъж. Като стане готов се изважда от фурната.

Начин за правене на мишката:

Преди да изстине ориза, с лъжицата се оформя фигура подобна на капка както при таралежа. Правите и опашката. Може да си помогнете с ръце като сложите чисти ръкавици. Оставяте ориза да изстине и да се стегне, а през това време изрязвате две кръгчета за очи от маслини, като ги наслагвате едно върху друго, за да станат еднакви. После един малък триъгълник от червена чушка за муцунка и две заоблени уши от колбас, пушено месо или Телешки салам. Ушите прикрипвате с клечка за зъби към скулптурата след като изстине напълно. Поставаяте очите и муцунката. Накрая настъргвате на дребно ренде кашкавала и поръсвате мишката с него.

Сервира се като гарнитура към месо или като основно ястие.






 

Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта