Салата Змия / или Салата Тъща
Продукти:
6-7 средно големи картофа;
1 равна ч. л. сол;
60 мг краве масло разтопено;
1 буркан дребни мариновани корнишони (кисели краставички
„бейби“);
Морков за короната и езика;
1-2 маслини за очи;
2-3 с.л. варена сладка царевица.
Начин на приготвяне:
Сварявате картофите необелени. Като изстинат ги обелвате и
ги намачквате. Добавяте сол и разтопеното краве масло и ги разбърквате докато
стане еднородна смес. След това с помощта на нови, чисти ръкавици за еднократно ползване, оформяте
руло от картофеното пюре и го разполагате в чинията по гореопосочения начин.
Може да направите само една извивка на тялото в зависимост от големината на
чинията. После оформяте главата. Сплесквате я отпред и повдигате горната й част.
Нареждате варената царевица по показания начин. Изрязвате очи и мигли,
поставяте ги с помощта на пинсета за храна и накрая изрязвате тънки ленти
морков с подходящо ренде. Изрязвате малко правоъгълниче и му правите триъгълен
срез за разцепване на езика. После изрязвате от друго правоъгълно парче
триъгълничета и правите короната. Може малко да сварите моркова, за да омекне,
ако не се прегъва.
Необходимо е да се ползват ръкавици и по няколко пъти да се
мият ръцете. Задължително си пригответе и чиста кърпа за бърсане на ръцете.