Салата Змия / или Салата Тъща


Продукти:

6-7 средно големи картофа;

1 равна ч. л. сол;

60 мг краве масло разтопено;

1 буркан дребни мариновани корнишони (кисели краставички „бейби“);

Морков за короната и езика;

1-2 маслини за очи;

2-3 с.л. варена сладка царевица.

Начин на приготвяне:

Сварявате картофите необелени. Като изстинат ги обелвате и ги намачквате. Добавяте сол и разтопеното краве масло и ги разбърквате докато стане еднородна смес. След това с помощта на нови, чисти  ръкавици за еднократно ползване, оформяте руло от картофеното пюре и го разполагате в чинията по гореопосочения начин. Може да направите само една извивка на тялото в зависимост от големината на чинията. После оформяте главата. Сплесквате я отпред и повдигате горната й част. Нареждате варената царевица по показания начин. Изрязвате очи и мигли, поставяте ги с помощта на пинсета за храна и накрая изрязвате тънки ленти морков с подходящо ренде. Изрязвате малко правоъгълниче и му правите триъгълен срез за разцепване на езика. После изрязвате от друго правоъгълно парче триъгълничета и правите короната. Може малко да сварите моркова, за да омекне, ако не се прегъва.

Внимание ! Когато се прави скулптура или украса на храна трябва да се спазва много голяма чистота и стриктна хигиена, за да не се замърси храната при оформянето на фигурите. Ако попаднат бактерии в картофеното пюре, то представлява хранителна среда и всички бактерии се развиват и размножават в него. След няколко часа храната ще стане отровна и вредна! 

Необходимо е да се ползват ръкавици и по няколко пъти да се мият ръцете. Задължително си пригответе и чиста кърпа за бърсане на ръцете.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта