Салата шапка от картофено пюре
Продукти:
400 г картофи;
30 мл прясно мляко (3 с. л. );
40 г краве масло (1/3 малко пакетче);
1 краставица;
100 г варено-пушен шпеков салам;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се сваряват картофите. Като се охладят се белят и се намачкват с преса. Приготвя се картофеното пюре. Добавя се солта, топлото прясно мляко и разтопеното краве масло. Още докато е топла сместта се поставя в купичка с подходяща големина покрита отвътре с прозрачно (стреч) фолио. Оставя се за няколко часа да се стегне пюрето. След това в подходяща чиния се обръща купата, отстранява се фолиото и тази част от пюрето става купол на шапката.
От страни се слага останалото пюре от картофи и се разпределя в тънък слой като периферия на шапка. От краставицата изрязваме листа от кората, а от срединната част – тънки ленти като панделка. С тях обвиваме кубето на шапката като панделка. Правим две-три розички от тънко нарязани парчета салам с малък диаметър. Резенчетата да не са по-дебели от 3 мм и за една роза са необходими 5-6 резена салам. Парчетата се подреждат едно върху друго като керемидки, завиватсе на руло и се фиксират с клечка за зъби. Изрязва се долната част и се поставят в пюрето като рози на шапката.