Торта Самолет - първи вариант
За приготвянето на такава торта са необходими поне два дни.
Продукти за
блатовете:
5 яйца;
250 г захар;
200 мл олио;
200 г кисело
мляко;
1 бакпулвер;
5 г амонячна
сода;
1 ванилия;
3 ч. ч
пресято брашно (чаша 200 мл);
2 с. л. какао.
Начин на
приготвяне:
Блатовате се приготвят първия ден. В купа се разбиват с миксер яйцата и захарта. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, бакпулвера, ванилията и накрая пресятото брашно. Когато започнете да слагате брашното, тортата да се бърка с лъжица или на първа степен на миксера, за да не спадне тестото. Тестото се разделя на две части.
Първата
половина се изсипва в голямата тава на фурната постлана с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна 170 градуса с вентилатор за 20 мин. Към
втората половина от тестото се добавят 2 с. л. пресято какао и 1 с. л. вода, разбърква
се с лъжица и се пече по същия начин. Блатовете се изваждат и се оставят да се
охладят напълно.
Продукти за
крема:
1,5 л краве
прясно мляко;
250 г захар;
1 ч. ч. от
200 мл брашно;
1 ванилия;
60 г краве масло.
Начин на
приготвяне:
В 500 мл от млякото слагаме захарта, брашното, ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес без бучици. Останалото мляко - 1 л., слагаме в тенджера от 3 л и кипваме на котлона. Преди да изкипи добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме докато кипне отново. Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато бъркане с телена бъркалка кремът се вари още 2-3 минути. Сваля се от котлона и към него се добавя кравето масло. Бърка се докато се разтопи.
За тортата ви трябва поднос (табла) от 35 см в диаметър. Докато се охлади крема се разрязват блатовете на четири равни правоъгълника от по-дългата страна. Общо се получават осем правоъгълни парчета с еднаква големинаи ширина. За корпуса на самолета се нареждат в средата на подноса един бял, един кафяв, един бял и един кафяв. Крилете се правят по същия начин, като се нареждат три парчета от правоъгълните блатове и се изрязват според големината на подноса. Най-горното парче е по-тясно. От последното осмо правоъгълно парче правим перките и опашката на самолета.
След това
намазваме блатовете с крема докато е още топъл. Слепваме ги и измазваме цялата
торта от всички страни. За да не се
разместват блатовете забождаме дървени шишчета в тортата. Оставяме я една нощ в
хладилника да престои, за да се стегне крема.
На следващия ден приготвяме масления крем. Той е основа за поставяне на захарното тесто (фондан). Като извадим тортата от хладилника сваляме млечния крем с брашното от повърхността на тортата, изрязваме блатовете с нож според желанията и формата на саволета и намазваме тортата с маслен крем. След това отново я връщаме в хладилника за 2-3 часа.
Маслен крем
Продукти за
масления крем:
175 г краве
масло;
290-300 г
пудра захар;
3 ч.л.
прясно мляко;
1 ванилия на
прах.
Оставяме
маслото да омекне, пресяваме пудрата захар, добавяме ванилията, млякото и
разбиваме крема докато стане еднородна
смес. С него намазваме тортата от всички страни. Ако тортата не е намазана
добре, захарното тесто може да се разтопи и да се повреди тортата. Връщаме тортата
в хладилника за още 2-3 часа.
Като се
стегне масления крем най-отгоре поставяме фондана.
За тази
торта е необходимо малко повече фондан, отколкото за обикновена торта, защото
повърхността на тортата е по-голяма. Използват се 2-3 цвята фондан. Със синия
фондан се покрива тялото на самолета и крилете, за перките на опашката съм
използвала друг цвят. Прозорците на самолета са от бял фондан от парено тесто
без оцветител. Накрая правите фарове и слагате малко червен фондан върху тях,
като го залепвате с вода. Може да украсите самолета с ленти от останалия
фондан.