Торта Самолет - първи вариант

 

За приготвянето на такава торта са необходими поне два дни.

Продукти за блатовете:

5 яйца;

250 г захар;

200 мл олио;

200 г кисело мляко;

1 бакпулвер;

5 г амонячна сода;

1 ванилия;

3 ч. ч пресято брашно (чаша 200 мл);

2 с. л. какао.

Начин на приготвяне:

Блатовате се приготвят първия  ден. В купа се разбиват с миксер яйцата и захарта. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, бакпулвера, ванилията и накрая пресятото брашно. Когато започнете да слагате брашното, тортата да се бърка с лъжица или на  първа степен на миксера, за да не спадне тестото. Тестото се разделя на две части.


Първата половина се изсипва в голямата тава на фурната постлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна 170 градуса с вентилатор за 20 мин. Към втората половина от тестото се добавят 2 с. л. пресято какао и 1 с. л. вода, разбърква се с лъжица и се пече по същия начин. Блатовете се изваждат и се оставят да се охладят напълно.

Продукти за крема:

1,5 л краве прясно мляко;

250 г захар;

1 ч. ч. от 200 мл брашно;

1 ванилия;

60 г краве масло.

Начин на приготвяне:

В 500 мл от млякото слагаме захарта,  брашното, ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес без бучици. Останалото мляко - 1 л., слагаме в тенджера от 3 л и кипваме на котлона. Преди да изкипи добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме докато кипне отново. Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато бъркане с телена бъркалка кремът се вари още 2-3 минути. Сваля се от котлона и към него се добавя кравето масло. Бърка се докато се разтопи.

За тортата ви трябва поднос (табла)  от 35 см в диаметър. Докато се охлади крема се разрязват блатовете на четири равни правоъгълника от по-дългата страна. Общо се получават осем правоъгълни парчета с еднаква големинаи ширина. За корпуса на самолета се нареждат в средата на подноса един бял, един кафяв, един бял и един кафяв. Крилете се правят по същия начин, като се нареждат три парчета от правоъгълните блатове и се изрязват според големината на подноса. Най-горното парче е по-тясно. От последното осмо правоъгълно парче правим перките и опашката на самолета.

След това намазваме блатовете с крема докато е още топъл. Слепваме ги и измазваме цялата торта от всички страни.  За да не се разместват блатовете забождаме дървени шишчета в тортата. Оставяме я една нощ в хладилника да престои, за да се стегне крема.

На следващия ден приготвяме масления крем. Той е  основа за поставяне на захарното тесто (фондан). Като извадим тортата от хладилника сваляме млечния крем с брашното от повърхността на тортата, изрязваме блатовете с нож според желанията и формата на саволета и намазваме тортата с маслен крем. След това отново я връщаме в хладилника за 2-3 часа.

Маслен крем

Продукти за масления крем:

175 г краве масло;

290-300 г пудра захар;

3 ч.л. прясно мляко;

1 ванилия на прах.

Оставяме маслото да омекне, пресяваме пудрата захар, добавяме ванилията, млякото и разбиваме крема  докато стане еднородна смес. С него намазваме тортата от всички страни. Ако тортата не е намазана добре, захарното тесто може да се разтопи и да се повреди тортата. Връщаме тортата в хладилника за още 2-3 часа.

Като се стегне масления крем най-отгоре поставяме фондана.

За тази торта е необходимо малко повече фондан, отколкото за обикновена торта, защото повърхността на тортата е по-голяма. Използват се 2-3 цвята фондан. Със синия фондан се покрива тялото на самолета и крилете, за перките на опашката съм използвала друг цвят. Прозорците на самолета са от бял фондан от парено тесто без оцветител. Накрая правите фарове и слагате малко червен фондан върху тях, като го залепвате с вода. Може да украсите самолета с ленти от останалия фондан.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта