Кекс с лилав картоф - авторска рецепта

 

Продукти:

100 г лилав картоф;

5 яйца;

250 г захар (1,5 ч. ч.);

150 мл олио (3/4 ч. ч.);

150 мл прясно мляко;

10 г бакпулвер (1 пакетче);

1 ч. л. портокалова есенция;

340 г пшенично брашно (2 ч. ч. от 200 мл);

100 г оризово брашно (1/2 ч. ч. от 250 мл);

10 г краве масло за намазване на формата.

Начин на приготвяне:

Първо се сварява лилавия картоф като се покрива целия с вода. Ври около 20 минути с кората. След това веднага се охлажда със студена вода и като изстине се бели и намачква на пюре.

Разбиват яйцата със  захарта на най-високата степен на миксера, добавя се олиото, след това прясното мляко. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера, портокаловата есенция като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Накрая се добавя пюрето от картофи.

 Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло и в нея се изсипва кексовото тесто. Пече се на предварително загрята фурна 175 градуса около 50 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната.



Първите 30 минути вратата на печката не се отваря, защото кексът спада. Като се опече, кексът се изважда от фурната, оставя  се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в чиния.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта