Китйски лунни сладки – класически вариант

 

Продукти:

150 г оризово брашно;

4 с. л. захар ;

1 с. л. олио;

1 ванилия;

180 мл вода.



Начин на приготвяне:

Първо се препича брашното в загрята фурна на 150 градуса за 15 минути.


 В тенджера или касерола се кипва водата заедно с олиото, слага се захарта и наведнъж се изсипва цялото брашно с ванилията без 1 с. л. Бърка се като запарено тесто докато поеме водата и стане на трохи. След това се сваля от огъня, изчаква се да се охлади малко и започва  да се меси.

Ако е сухо тестото се добавя още топла вода докато стане на топка. Ако е водно се добавя останалото брашно или пудра захар. След това тестото се разделя на  топки. От топките се правят сладки с преса или със силиконова форма за бонбони, а може да се направят на топки с ръце.

Ако искате може да оцветите тестото с какао, сладкарски бои, лилав картоф, червено цвекло, зелен чай на прах, куркума и др.

Сладките са трайни, могат да стоят без хладилник 7 дни. Ако мислите да ги съхранявате повече време - да се сложат в хладилник. Да се държат в кутия, защото изсъхват.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта