Китйски лунни сладки – класически вариант
Продукти:
150 г оризово брашно;
4 с. л. захар ;
1 с. л. олио;
1 ванилия;
180 мл вода.
Начин на приготвяне:
Първо се препича брашното в загрята фурна на 150 градуса за 15 минути.
В тенджера или касерола се кипва водата заедно с олиото, слага се захарта и наведнъж се изсипва цялото брашно с ванилията без 1 с. л. Бърка се като запарено тесто докато поеме водата и стане на трохи. След това се сваля от огъня, изчаква се да се охлади малко и започва да се меси.
Ако е сухо тестото се добавя още топла вода докато стане на топка. Ако е водно се добавя останалото брашно или пудра захар. След това тестото се разделя на топки. От топките се правят сладки с преса или със силиконова форма за бонбони, а може да се направят на топки с ръце.
Ако искате може да оцветите тестото с какао, сладкарски бои,
лилав картоф, червено цвекло, зелен чай на прах, куркума и др.
Сладките са трайни, могат да стоят без хладилник 7 дни. Ако
мислите да ги съхранявате повече време - да се сложат в хладилник. Да се държат
в кутия, защото изсъхват.