Торта Танк

 

За приготвянето на такава торта се изисква два-три дни.


Продукти за блатовете:

5 яйца;

250 г захар;

200 мл олио;

200 г кисело мляко;

1 бакпулвер;

5 г амонячна сода;

1 ванилия;

3 ч. ч пресято брашно (чаша 200 мл);

2 с. л. какао.

Начин на приготвяне:

Блатовате се приготвят предния ден. Първо в купа се разбиват с миксер яйцата и захарта. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, бакпулвера, ванилията и накрая пресятото брашно. Като започнете да слагате брашното тортата да се бърка с лъжица или на  първа степен на миксера, за да не спадне тестото. Тестото се разделя на две части.


 Първата половина се изсипва в голямата тава на фурната постлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна 170 градуса с вентилатор за 20 мин. Към втората половина от тестото се добавя 2 с. л. пресято какао и 1 с. л. вода, разбърква се с лъжица и се пече по същия начин. Блатовете се изваждат и се оставят да се охладят напълно.

Продукти за крема:

1,5 л краве прясно мляко;

250 г захар;

1 ч. ч. от 200 мл брашно;

1 ванилия;

60 г краве масло.


Начин на приготвяне:

В 500 мл от млякото слагаме захарта,  брашното, ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес без бучици. Останалото мляко - 1 л., слагаме в тенджера от 3 л и кипваме на котлона. Преди да изкипи добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме докато кипне отново. Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато бъркане с телена бъркалка кремът се вари още 2-3 минути. Сваля се от котлона и към него се добавя кравето масло. Бърка се докато се разтопи.


Докато се охлади крема се разрязват блатовете на половина. Нареждат се един бял, един какаов, един бял и последния блат се разрязва на още две половини и се поставя най-отгоре на  танка.

След това намазваме блатовете с крема докато е още топъл. Слепваме ги и измазваме цялата торта от всички страни.  За да не се разместват блатовете забождаме дървени шишчета в тортата. Оставяме я една нощ в хладилника да престои, за да се стегне крема.


 На следващия ден приготвяме масления крем. Той е  основа за поставяне на захарното тесто (фондан). Като извадим тортата от хладилника сваляме млечния крем с брашното от повърхността на тортата, изрязваме блатовете с нож според желанията и формата на танка и намазваме тортата с маслен крем. След това отново я връщаме в хладилника за 2-3 часа.

 

Маслен крем

Продукти за масления крем:

125 г краве масло;

220 г пудра захар;

2 ч.л. прясно мляко;

1 ванилия на прах.

Оставяме маслото да омекне, пресяваме пудрата захар, добавяме ванилията, млякото и разбиваме крема  докато стане еднородна смес. С него намазваме тортата от всички страни. Ако тортата не е намазана добре, захарното тесто може да се разтопи и да се повреди тортата. Връщаме тортата в хладилника за още 2-3 часа.

Като се стегне масления крем най-отгоре поставяме фондана. Вземаме различни видове фондан на цвят, в случая съм използвала светло-зелен, зелен и кафяв. За вериги и колела – сив или черен. Разточваме светлозеления фондан, върху него поставяме  парченца от кафявия и зеления фондан, за да стане камуфлаж и с разточената кора покриваме тортата. Ако се скъса някъде кората или не стигне фондана – използвайте малко вода и друго парче фондан, за да залепите дупката. Фонданът да прилепне плътно кам тортата. С нож изрязвате излишния фондан.

След това с чаша изрежете кръгче от фондана и го поставете като люк най-отгоре на танка.  От сиво или черно тесто направете колела, като ги изрежете с малка чашка за ракия или формичка за сладки. Залепете ги с вода за танка. После разточете две ленти с подходяща големина и ширина, с къдравия нож ги притиснете леко, за да заприличат на вериги и ги сложете върху колелата. От две дървени шишчета направете дуло. Обвийте го с фондана който ви е останал от покриването на тортата. И дулото трябва да е в цвят камуфлаж.

Накрая поднесете тортата Танк на децата и се наслаждавайте на реакциите им.

 

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта