Торта Танк
За
приготвянето на такава торта се изисква два-три дни.
Продукти за
блатовете:
5 яйца;
250 г захар;
200 мл олио;
200 г кисело
мляко;
1 бакпулвер;
5 г амонячна
сода;
1 ванилия;
3 ч. ч
пресято брашно (чаша 200 мл);
2 с. л.
какао.
Начин на
приготвяне:
Блатовате се приготвят предния ден. Първо в купа се разбиват с миксер яйцата и захарта. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, бакпулвера, ванилията и накрая пресятото брашно. Като започнете да слагате брашното тортата да се бърка с лъжица или на първа степен на миксера, за да не спадне тестото. Тестото се разделя на две части.
Продукти за
крема:
1,5 л краве
прясно мляко;
250 г захар;
1 ч. ч. от
200 мл брашно;
1 ванилия;
60 г краве
масло.
Начин на
приготвяне:
В 500 мл от млякото слагаме захарта, брашното, ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес без бучици. Останалото мляко - 1 л., слагаме в тенджера от 3 л и кипваме на котлона. Преди да изкипи добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме докато кипне отново. Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато бъркане с телена бъркалка кремът се вари още 2-3 минути. Сваля се от котлона и към него се добавя кравето масло. Бърка се докато се разтопи.
Докато се
охлади крема се разрязват блатовете на половина. Нареждат се един бял, един
какаов, един бял и последния блат се разрязва на още две половини и се поставя
най-отгоре на танка.
След това намазваме блатовете с крема докато е още топъл. Слепваме ги и измазваме цялата торта от всички страни. За да не се разместват блатовете забождаме дървени шишчета в тортата. Оставяме я една нощ в хладилника да престои, за да се стегне крема.
Маслен крем
Продукти за
масления крем:
125 г краве
масло;
220 г пудра
захар;
2 ч.л.
прясно мляко;
1 ванилия на
прах.
Оставяме
маслото да омекне, пресяваме пудрата захар, добавяме ванилията, млякото и
разбиваме крема докато стане еднородна
смес. С него намазваме тортата от всички страни. Ако тортата не е намазана
добре, захарното тесто може да се разтопи и да се повреди тортата. Връщаме
тортата в хладилника за още 2-3 часа.
Като се
стегне масления крем най-отгоре поставяме фондана. Вземаме различни видове
фондан на цвят, в случая съм използвала светло-зелен, зелен и кафяв. За вериги
и колела – сив или черен. Разточваме светлозеления фондан, върху него
поставяме парченца от кафявия и зеления
фондан, за да стане камуфлаж и с разточената кора покриваме тортата. Ако се
скъса някъде кората или не стигне фондана – използвайте малко вода и друго парче
фондан, за да залепите дупката. Фонданът да прилепне плътно кам тортата. С нож
изрязвате излишния фондан.
След това с
чаша изрежете кръгче от фондана и го поставете като люк най-отгоре на
танка. От сиво или черно тесто направете
колела, като ги изрежете с малка чашка за ракия или формичка за сладки.
Залепете ги с вода за танка. После разточете две ленти с подходяща големина и
ширина, с къдравия нож ги притиснете леко, за да заприличат на вериги и ги
сложете върху колелата. От две дървени шишчета направете дуло. Обвийте го с
фондана който ви е останал от покриването на тортата. И дулото трябва да е в
цвят камуфлаж.
Накрая
поднесете тортата Танк на децата и се наслаждавайте на реакциите им.