Салата-гарнитура Шапка - първи вариант

 

Салатата се прави от ориз и зеленчуци нарязани на жулиени (продълговати парчета). Куполът на шапката се прави от ориз с месо и зеленчуци, а периферията – от същите зеленчуци нарязани на жулиени.



Продукти за ориза с месо:

200 г свинско месо;

1 каф. ч. ориз;

1/2 тиквичка;

1 морков;

1 чушка;

Сол на вкус;

1 ч. л. сух копър или 2-3 стръка пресен копър;

1 каф. л. кимион;

1 каф. л. черен пипер;

3 с. л. олио.

Начин на  приготвяне:

Месото се нарязва се на дребни парчета около 1,5 см и се сварява. Морковът, тиквичката и чушката се измиват и нарязват на дребно. Оризът се измива до бистра вода и се слага в подходяща по големина тава.

Добавя се свареното и нарязано месо, зеленчуците, солта, олиото, подправките и се доливат четири и половина кафени чаши вода. Пече се в загрята фурна 240 градуса около 40-45 мин. до извиране на водата.




 Като се извади от фурната, още докато е горещ ориза, се слага в подходяща по големина малка купичка покрита отвътре със стреч фолио и се оставяда изстине на стайна температура. Това ще бъде високата част на шапката. Зеленчуците нарязани на жулиени ще бъдат периферия на шапката.


Продукти за жулиените:

1 червена чушка;

½ тиквичка;

1 морков;

3-4 зърна черен пипер;

1 дафинов лист;

1-2 скилидки чесън;

Олио, сол и оцет на вкус;

2-3 стръка пресен копър.

Начин на приготвяне:

Тиквичките, моркова и чушката се нарязват на продълговати парчета с еднаква дължина и ширина около 0,5 см. В подсолена кипяща вода се слага 1 каф. л. сол, 1 дафинов лист, 2-3 зърна черен пипер и дръжките на копъра без да се нарязват. Първо се пускат нарязаните моркови, след тях тиквичката и след като започнат да омекват се слагат парчетата от нарязаната чушка. Чушката кипи общо 30 секунди и всичко се сваля от огъня, прецежда се и се добавят олиото, оцета, солта и чесъна намачкан с преса. Жулиените се объркват внимателно и се оставят да изстинат на стайна температура.

Приготвяне на ястието:

Купичката с ориза се обръща в средата на голяма чиния, отстранява се прозрачното фолио и оризът образува купола на шапката. От страни се нареждат диаметрално жулиените така, че да образуват периферията на шапката.

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта