Салата-гарнитура Шапка - първи вариант
Салатата се прави от ориз и зеленчуци нарязани на жулиени (продълговати парчета). Куполът на шапката се прави от ориз с месо и зеленчуци, а периферията – от същите зеленчуци нарязани на жулиени.
Продукти за ориза с месо:
200 г свинско месо;
1 каф. ч. ориз;
1/2 тиквичка;
1 морков;
1 чушка;
Сол на вкус;
1 ч. л. сух копър или 2-3
стръка пресен копър;
1 каф. л. кимион;
1 каф. л. черен пипер;
3 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва се на дребни
парчета около 1,5 см и се сварява. Морковът, тиквичката и чушката се измиват и
нарязват на дребно. Оризът се измива до бистра вода и се слага в подходяща по
големина тава.
Добавя се свареното и нарязано месо, зеленчуците, солта, олиото, подправките и се доливат четири и половина кафени чаши вода. Пече се в загрята фурна 240 градуса около 40-45 мин. до извиране на водата.
Като се извади от фурната, още докато е горещ ориза, се слага в подходяща по големина малка купичка покрита отвътре със стреч фолио и се оставяда изстине на стайна температура. Това ще бъде високата част на шапката. Зеленчуците нарязани на жулиени ще бъдат периферия на шапката.
Продукти за жулиените:
1 червена чушка;
½ тиквичка;
1 морков;
3-4 зърна черен пипер;
1 дафинов лист;
1-2 скилидки чесън;
Олио, сол и оцет на вкус;
2-3 стръка пресен копър.
Начин на приготвяне:
Тиквичките, моркова и чушката се нарязват на
продълговати парчета с еднаква дължина и ширина около 0,5 см. В подсолена
кипяща вода се слага 1 каф. л. сол, 1 дафинов лист, 2-3 зърна черен пипер и
дръжките на копъра без да се нарязват. Първо се пускат нарязаните моркови, след
тях тиквичката и след като започнат да омекват се слагат парчетата от
нарязаната чушка. Чушката кипи общо 30 секунди и всичко се сваля от огъня,
прецежда се и се добавят олиото, оцета, солта и чесъна намачкан с преса. Жулиените
се объркват внимателно и се оставят да изстинат на стайна температура.
Приготвяне на ястието:
Купичката с ориза се обръща в средата на голяма чиния,
отстранява се прозрачното фолио и оризът образува купола на шапката. От страни се
нареждат диаметрално жулиените така, че да образуват периферията на шапката.