Салата - гарнитура Шапка – втори вариант
Продукти за купола на шапката:
200 г зеле;
1 морков;
1/2 каф. ч. ориз от 100 мл;
1 глава лук;
100 г доматен сос;
Сол на вкус;
2 с. л. олио;
1/2 каф. л. риган;
Магданоз и черен пипер по желание.
Продукти за периферията на шапката:
300 г бяло пилешко филе.
Начин на приготвяне:
Оризът се измива и се слага в подходяща по големина
тавичка. Морковът се измива, почиства и настъргва. Зелето се нарязва на дребно.
Всичко се слага в тавата, добавя се олиото и вода около 250 мл вода. Пече се в
предварително загрята фурна около 15- 20 мин. докато набъбне ориза. След това
се добавя нарязания лук и се пече още 7-8 минути. Накрая се слага доматения сок
и се пече до извиране на водата.
Пилешкото месо трябва да е сготвено предварително
(сварено или печено на грил). Разкъсва
се на парчета по дължината на мускулните влакна, отрязват се еднакво дълги
парчета и се нареждат около ориза радиерно като периферия на шапка. Шапката се
украсява с листенца от мента или джоджен.