Салата - гарнитура Шапка – втори вариант

 

Продукти за купола на шапката:

200 г зеле;

1 морков;

1/2 каф. ч. ориз от 100 мл;

1 глава лук;

100 г доматен сос;

Сол на вкус;

2 с. л. олио;

1/2 каф. л. риган;

Магданоз и черен пипер по желание.


Продукти за периферията на шапката:

300 г бяло пилешко филе.

Начин на приготвяне:

Оризът се измива и се слага в подходяща по големина тавичка. Морковът се измива, почиства и настъргва. Зелето се нарязва на дребно. Всичко се слага в тавата, добавя се олиото и вода около 250 мл вода. Пече се в предварително загрята фурна около 15- 20 мин. докато набъбне ориза. След това се добавя нарязания лук и се пече още 7-8 минути. Накрая се слага доматения сок и се пече до извиране на водата.


Подготвя се купичка с подходяща големина според  чинията. Покрива се от вътре със стреч фолио (прозрачно)  и в нея се слага  ориза преди да е изстинал.  Оставя се да изстине напълно и се обръща в тортена  чиния.

Пилешкото месо трябва да е сготвено предварително (сварено или печено  на грил). Разкъсва се на парчета по дължината на мускулните влакна, отрязват се еднакво дълги парчета и се нареждат около ориза радиерно като периферия на шапка. Шапката се украсява с листенца от мента или джоджен.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта