Кекс със захаросани портокалови корички

 

Продукти:

4 яйца;

1 ч. ч. захар;

100 мл олио;

1 ч. ч. кисело мляко;

1 ванилия;

1 бакпулвер;

2 ч. ч. брашно от 200 мл;

3 с. л. захаросани портокалови  корички;

2 с.л. какао по желание.


Начин на приготвяне:

В купа се разбиват първо яйцата и захарта докато започнат да побеляват, добавя се постепенно при непрекъснато бъркане олиото, киселото мляко, ванилията и брашното с  бакпулвера. Когато започнете да слагате брашното пускате миксера на първа степен или бъркате с лъжица, за да не спадне тестото. Накрая добавяте захаросаните портокалови корички и пак разбърквате.

Формата за кекс трябва да е суха. Намазвате я с омекнало краве масло и я поръсвате с брашно. Изсипвате две трети от бялото тесто в нея, после добавяте пресято 2 с. л. какао и отново разбърквате  до получаване на кафява смес. Добавяте и нея към кекса и печете в предварително загрята фурна 180 градуса около 40 минути на долната трета на фурната, ако формата за кекс е от алуминий. В металните форми кексовете се пекат за по-кратко време. Проверявате кекса с клечка за зъби или  с дървено шишче. Изваждате го от фурната и след 10 минути най-късно го вадите от формата, защото портокаловите корички може да залепнат за тавичката. Реже се и се поднася  напълно охладен.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта