Кекс със захаросани портокалови корички
Продукти:
4 яйца;
1 ч. ч. захар;
100 мл олио;
1 ч. ч. кисело мляко;
1 ванилия;
1 бакпулвер;
2 ч. ч. брашно от 200 мл;
3 с. л. захаросани портокалови корички;
2 с.л. какао по желание.
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват първо яйцата и захарта докато започнат да
побеляват, добавя се постепенно при непрекъснато бъркане олиото, киселото
мляко, ванилията и брашното с бакпулвера.
Когато започнете да слагате брашното пускате миксера на първа степен или
бъркате с лъжица, за да не спадне тестото. Накрая добавяте захаросаните портокалови
корички и пак разбърквате.
Формата за кекс трябва да е суха. Намазвате я с омекнало краве
масло и я поръсвате с брашно. Изсипвате две трети от бялото тесто в нея, после
добавяте пресято 2 с. л. какао и отново разбърквате до получаване на кафява смес. Добавяте и нея
към кекса и печете в предварително загрята фурна 180 градуса около 40 минути на
долната трета на фурната, ако формата за кекс е от алуминий. В металните форми
кексовете се пекат за по-кратко време. Проверявате кекса с клечка за зъби или с дървено шишче. Изваждате го от фурната и
след 10 минути най-късно го вадите от формата, защото портокаловите корички може
да залепнат за тавичката. Реже се и се поднася напълно охладен.