Кекс с лилави картофи – втори вариант, авторска рецепта

 

Продукти:

200 г лилав картоф;

5 яйца;

250 г захар (1,5 ч. ч.);

150 мл олио (3/4 ч. ч.);

150 мл вода;

10 г бакпулвер (1 пакетче);

1 ванилия;

340 г пшенично брашно (2 ч. ч. от 200 мл);

2 с. л. какао;

10 г краве масло за намазване на формата.


Начин на приготвяне:

Първо е сварява лилавия картоф като се покрива целия с вода. Ври около 20 минути с кората. След това веднага се охлажда със студена вода и като изстине се бели и намачква на пюре.

Разбиват яйцата със  захарта на най-високата степен на миксера, добавя се олиото, след това лилавия картоф намачкан на пюре. Добавя се постепенно водата. Слага се пресятото брашно с бакпулвера и ванилията като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото.

Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло и се поръсва с брашно. Изсипват се две трети от кексовото тесто. Към останалото тесто се добавя по желание пресятото какао, разбърква се с лъжица и се изсипва във формата за кекс. Пече се на предварително загрята фурна 180 градуса около 50 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната.



 Първите 30 минути вратата на фурната не се отваря, защото кексът спада. Като се опече, кексът се изважда се от печката, оставя  се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в чиния.

P.S. За да може да правите такива експериментални кексове, трябва да имате усет към гъстотата на тестото за кекс. В зависимост от вида на брашното и сорта на картофите, точните пропорции не са сигурни. 

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта