Торта Царска корона

 

Короната на българските царе е представлявала шлем.


Продукти за блатовете:

5 яйца;

250 г захар;

200 мл олио;

200 г кисело мляко;

1 бакпулвер;

5 г амонячна сода;

1 ванилия;

3 ч. ч пресято брашно (чаша 200 мл);

2 с. л. какао.

Продукти за украса на короната:

Фондан със златист цвят;

Детски бонбони с кръга и продълговата форма;

Захарни перли с различен цвят.


Начин на приготвяне:

Блатовате се приготвят първия  ден. В купа се разбиват с миксер яйцата и захарта. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, бакпулвера, ванилията и накрая пресятото брашно. Когато започнете да слагате брашното, тортата да се бърка с лъжица или на  първа степен на миксера, за да не спадне тестото. Тестото се разделя на две части.

Първата половина се изсипва в тавичка за торта с размери 24 см намазана с масло и поръсена с брашно или постлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна 170 градуса с вентилатор до суха клечка. Към втората половина от тестото се добавят 2 с. л. пресято какао и 1 с. л. вода, разбърква се с лъжица и се пече по същия начин в същата по размери тавичка. Блатовете се изваждат и се оставят да се охладят напълно.

Продукти за крема:

1,5 л краве прясно мляко;

250 г захар;

1 ч. ч. от 200 мл брашно;

1 ванилия;

60 г краве масло.

Начин на приготвяне:

В 500 мл от млякото слагаме захарта,  брашното, ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес без бучици. Останалото мляко - 1 л., слагаме в тенджера от 3 л и кипваме на котлона. Преди да изкипи добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме докато кипне отново. Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато бъркане с телена бъркалка кремът се вари още 2-3 минути. Сваля се от котлона и към него се добавя кравето масло. Бърка се докато се разтопи.


За тортата ви трябва поднос (табла) най-малко 27 см в диаметър. Докато се охлади крема блатовете се разрязват с конец или със специален уред за рязане на блатове. Общо се получават 5-6 кръгли питки с еднаква големина и ширина. Приготвяме ринг за торта и започваме да мажем блатовете с крема докато е още топъл. Подреждаме ги като редуваме един бял блат и един кафяв. Слепваме ги и най- отгоре поставяме изрезките така, че да образуват купола на шлема. Покриваме отгоре тортата  също с крем.  Ако нямате ринг за торта забодете дървени шишчета в тортата, за да не се разместват блатовете. Оставя се една нощ да престои в хладилника, за да стегне крема.

На следващия ден се приготвя масления крем. Той е предназначен за покриване на тортата. Като извадим тортата от хладилника сваляме млечния крем от купола и страничните части, и намазваме тортата с маслен крем. След това отново я връщаме в хладилника за 2-3 часа.

Маслен крем

Продукти за масления крем:

175 г краве масло;

290-300 г пудра захар;

3 ч.л. прясно мляко;

1 ванилия на прах.

Оставяме маслото да омекне, пресяваме пудрата захар, добавяме ванилията, млякото и разбиваме крема  докато стане еднородна смес. С него намазваме тортата от всички страни и я заглаждаме с лъжица потопена в гореща вода. Накрая украсяваме тортата така, че да заприлича на короната на цар Калоян.



Използвала съм фондан оцветен в златист цвят за украса от страни и за шишарка на върха на короната. Може да оцветите фондана от горе със златиста боя за яйца, но да не се консумира. Слагате детски бонбони с кръгла и продълговата форма имитиращи скъпоценни камъни и захарни перли за украса. Тортата може да се направи според вашата фантазия.

P.S. Снимката на цар Калоян е моя и е направена в Музея на восъчните фигури в гр. Велико Търново.

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта