Торта Царска корона
Короната на българските царе е представлявала шлем.
Продукти за блатовете:
5 яйца;
250 г захар;
200 мл олио;
200 г кисело
мляко;
1 бакпулвер;
5 г амонячна
сода;
1 ванилия;
3 ч. ч
пресято брашно (чаша 200 мл);
2 с. л.
какао.
Продукти за украса на короната:
Фондан със
златист цвят;
Детски
бонбони с кръга и продълговата форма;
Захарни перли
с различен цвят.
Блатовате се
приготвят първия ден. В купа се разбиват
с миксер яйцата и захарта. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената в
него амонячна сода, бакпулвера, ванилията и накрая пресятото брашно. Когато
започнете да слагате брашното, тортата да се бърка с лъжица или на първа степен на миксера, за да не спадне
тестото. Тестото се разделя на две части.
Първата
половина се изсипва в тавичка за торта с размери 24 см намазана с масло и
поръсена с брашно или постлана с хартия за печене. Пече се в предварително
загрята фурна 170 градуса с вентилатор до суха клечка. Към втората половина от
тестото се добавят 2 с. л. пресято какао и 1 с. л. вода, разбърква се с лъжица
и се пече по същия начин в същата по размери тавичка. Блатовете се изваждат и
се оставят да се охладят напълно.
Продукти за
крема:
1,5 л краве
прясно мляко;
250 г захар;
1 ч. ч. от
200 мл брашно;
1 ванилия;
60 г краве
масло.
Начин на
приготвяне:
В 500 мл от
млякото слагаме захарта, брашното,
ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес без бучици. Останалото
мляко - 1 л., слагаме в тенджера от 3 л и кипваме на котлона. Преди да изкипи
добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме докато кипне отново.
Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато бъркане с телена
бъркалка кремът се вари още 2-3 минути. Сваля се от котлона и към него се
добавя кравето масло. Бърка се докато се разтопи.
За тортата
ви трябва поднос (табла) най-малко 27 см в диаметър. Докато се охлади крема
блатовете се разрязват с конец или със специален уред за рязане на блатове.
Общо се получават 5-6 кръгли питки с еднаква големина и ширина. Приготвяме ринг
за торта и започваме да мажем блатовете с крема докато е още топъл. Подреждаме
ги като редуваме един бял блат и един кафяв. Слепваме ги и най- отгоре
поставяме изрезките така, че да образуват купола на шлема. Покриваме отгоре тортата
също с крем. Ако нямате ринг за торта забодете дървени шишчета
в тортата, за да не се разместват блатовете. Оставя се една нощ да престои в
хладилника, за да стегне крема.
На следващия
ден се приготвя масления крем. Той е предназначен за покриване на тортата. Като
извадим тортата от хладилника сваляме млечния крем от купола и страничните
части, и намазваме тортата с маслен крем. След това отново я връщаме в
хладилника за 2-3 часа.
Маслен крем
Продукти за
масления крем:
175 г краве
масло;
290-300 г
пудра захар;
3 ч.л.
прясно мляко;
1 ванилия на
прах.
Оставяме
маслото да омекне, пресяваме пудрата захар, добавяме ванилията, млякото и
разбиваме крема докато стане еднородна
смес. С него намазваме тортата от всички страни и я заглаждаме с лъжица
потопена в гореща вода. Накрая украсяваме тортата така, че да заприлича на
короната на цар Калоян.
Използвала съм
фондан оцветен в златист цвят за украса от страни и за шишарка на върха на
короната. Може да оцветите фондана от горе със златиста боя за яйца, но да не
се консумира. Слагате детски бонбони с кръгла и продълговата форма имитиращи
скъпоценни камъни и захарни перли за украса. Тортата може да се направи според
вашата фантазия.
P.S. Снимката
на цар Калоян е моя и е направена в Музея на восъчните фигури в гр. Велико Търново.