Българска баклава – Елбетица / Алатырь
Продукти:
1 пакет кори за баклава фини 500 г;
300 г орехи натрошени;
125 г краве масло;
5- мл слънчогледово олио;
1 ч. л. канела;
2 с. л. захар;
1 ванилия.
За сиропа:
400 мл вода;
400 г захар.
Начин на приготвяне:
Орехите се натрошават, слагат се в малка купа, добавя се захарта, канелата, ванилията и се разбърква всичко. Олиото и кравето масло се изсипват в касерола или дълбок тиган и се слагат на котлона да се затоплят, докато се разтопи кравето масло.
Пече се на 200 градуса предварително загрята фурна около 25-30 минути до получаване на желания загар. След като се опече и охлади, баклавата се залива с топъл сироп. В тенджера се слагат по две чаени чаши вода и захар. Ври 7-8 минути. Маха се от огъня, охлажда се малко и с него се залива охладената баклава.
Ако не можете да се справите да нарежете баклавата по този начин, направете я в продълговата тава и я нарежете на равностранни ромбове. След това при сервирането подредете ромбовете във формата на Елбетица.
P.S. Схемата на Елбетица е копирана от Уикпедия.