Българска баклава – Елбетица / Алатырь

 

Продукти:

1 пакет кори за баклава фини 500 г;

300 г орехи натрошени;

125 г краве масло;

5- мл слънчогледово олио;

1 ч. л. канела;

2 с. л. захар;

1 ванилия.


За сиропа:

400 мл вода;

400 г захар.

Начин на приготвяне:

Орехите се натрошават, слагат се в малка купа, добавя се захарта, канелата, ванилията и се разбърква всичко. Олиото и кравето масло се изсипват в касерола или дълбок тиган и се слагат на котлона да се затоплят, докато се разтопи кравето масло. 



Кръгла тава с диаметър около 35 см се намазва с олио и се редят последователно няколко реда от корите, като между тях се напръсква мазнината. Като се сложат една трета от корите, напръсква се  малко мазнина и се поръсват половината от орехите като  плънка. След това се нареждат втората трета от корите  поръсени с мазнина и се слага другата половина от орехите. Накрая се покрива баклавата с  останалите кори. 




Ако е останала мазнина, тя се изсипва отгоре върху баклавата.
С остър нож се нарязват корите по посочения начин на ромбове като Елбетица.


Пече се на 200 градуса предварително загрята фурна около 25-30 минути до получаване на желания загар. След като се опече и охлади, баклавата се залива с топъл сироп. В тенджера се слагат по две чаени чаши вода и захар. Ври 7-8 минути. Маха се от огъня,  охлажда се малко и с него се залива охладената баклава.


Ако не можете да се справите да нарежете баклавата по този начин, направете я  в продълговата тава и я нарежете на равностранни ромбове.  След това при сервирането подредете ромбовете във формата на Елбетица.


P.S. Схемата на Елбетица е копирана от  Уикпедия.

Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта