Захаросани портокалови корички
Портокаловите захаросани корички са много ароматни и подходящи за украса на сладкиши, торти, кексове, кремове и др.
Време за приготвяне: Първи ден - 90 мин, Втори ден – 45 мин.
Продукти:
Корите от 1 кг портокали;
1 с. л. сода
бикарбонат;
1 ч. ч. захар;
1 ч. ч. вода;
1 ч. л. лимонтозу.
Начин на приготвяне:
Корите се измиват първо с вода, после се накисват за 3-4 мин. в студена вода със сода бикарбонат. Нарязват се на малки парченца. Бланшират се три пъти в гореща вода по следния начин: Кипва се водата, поставят се коричките така, че водата да покрие корите и се оставя да ври 5 мин. на силен огън. После се свалят от котлона. Изхвърля се водата и тази процедура се повтаря три пъти. Проверете след третия път дали коричките още горчат. Ако горчат, бланширайте ги още един път или ги оставете да киснат в студена вода 24 часа.
Захаросването на коричките се прави по следния начин: В подходяща тенджера се слагат водата и захарта на котлона. Когато захарта се разтопи и сместта започне да кипи, добавя се 1 ч. л. лимонтозу и се слагат коричките да се захаросват. Намалява се котлона на среден огън: ако котлонът има 6 степени, оставя се на 3, ако е с 9 степени - на 4,5. Ври 20-22 мин. Не се бърка често, за да не станат коричките на мармалад. Махат се от огъня и коричките се оставят да пренощуват един ден без да се изваждат от тенджерата.
На следващия ден
отново се варят 20-22 мин. Да се наблюдава непрекъснато и да се внимава да не
загорят. Добавят се равни количества вода и захар, ако е изврял сиропа. После
захаросаните корички се прецеждат, разстилат се върху хартия за печене в
подходяща тава и се сушат на 70 градуса около 20 мин в предварително загрята
фурна, без вентилатор и при леко отворена врата на фурната. След това се
изваждат и се оставят да изстинат и изсъхнат още няколко часа. По желание се
овалват в кристална захар или пудра захар, за да се поеме и останалото
количество влага. Насипват се в сухи буркани и се оставят в хладилника. Има трайност
1 година в хладилник.