Баклава – Саралия

 

Продукти:

1 пакет кори за баклава 500 г;

150 г орехи натрошени;

125 г краве масло;

50 мл слънчогледово олио;

1 ч. л. канела;

2 с. л. захар;

1 ванилия.

За сиропа:

500 мл вода;

500 г захар;

1 щипка лимонтозу.

Начин на приготвяне:

Орехите се натрошават, слагат се в малка купа, добавя се захарта, канелата, ванилията и се разбърква всичко. Олиото и кравето масло се изсипват в касерола или дълбок тиган и се слагат на котлона да се затоплят, докато се разтопи кравето масло. Продълговата тавичка с размери 37/27 см се намазва с олио и се редят последователно навитите кори.

Корите за баклава се разгъват и ако са от тънките се вземат две кори, намазват се с мазнината, слага се 2-3 с. л. от плънката и се навиват с тънка точилка хлабаво. После се събират на харманика, изважда се внимателно точилката и корите се подреждат в тавата. Това се прави докато свършт корите.


Ако корите са за баница, взема се по една кора. Корите за баница трябва да са от тънките и да са пресни, защото се начупват при правенето на хармоника. След като се направят  баклавичките, нарязват се на парчета и останалото масло се излива върху тях. Пече се в предварително загрята фурна 200 градуса около 30 минути до желания загар.

След като се опече, баклавата се залива с топъл сироп. В тенджера се слагат по две чаени чаши вода и захар от 250 мл. Ври 7-8 минути. Маха се от огъня и се добавя 1 щипка лимонтозу.  Охлажда се малко и с топлия сироп се залива не напълно охладената баклава. Оставя се да престои поне 12 часа, за да попие сиропа и тогава се сервира.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта