Баклава – Саралия
Продукти:
1 пакет кори за баклава 500 г;
150 г орехи натрошени;
125 г краве масло;
50 мл слънчогледово олио;
1 ч. л. канела;
2 с. л. захар;
1 ванилия.
За сиропа:
500 мл вода;
500 г захар;
1 щипка лимонтозу.
Начин на приготвяне:
Орехите се натрошават, слагат се в малка купа, добавя се захарта,
канелата, ванилията и се разбърква всичко. Олиото и кравето масло се изсипват в
касерола или дълбок тиган и се слагат на котлона да се затоплят, докато се
разтопи кравето масло. Продълговата тавичка с размери 37/27 см се намазва с
олио и се редят последователно навитите кори.
Корите за баклава се разгъват и ако са от тънките се вземат две кори, намазват се с мазнината, слага се 2-3 с. л. от плънката и се навиват с тънка точилка хлабаво. После се събират на харманика, изважда се внимателно точилката и корите се подреждат в тавата. Това се прави докато свършт корите.
Ако корите са за баница, взема се по една кора. Корите за баница трябва да са от тънките и да са пресни, защото се начупват при правенето на хармоника. След като се направят баклавичките, нарязват се на парчета и останалото масло се излива върху тях. Пече се в предварително загрята фурна 200 градуса около 30 минути до желания загар.
След като се опече, баклавата се залива с топъл сироп. В
тенджера се слагат по две чаени чаши вода и захар от 250 мл. Ври 7-8 минути.
Маха се от огъня и се добавя 1 щипка лимонтозу.
Охлажда се малко и с топлия сироп се залива не напълно охладената
баклава. Оставя се да престои поне 12 часа, за да попие сиропа и тогава се
сервира.