Шаран - пълнен без пържене
Продукти:
1 голям шаран;
1 ч. ч. ориз;
200 г гъби печурки или 20 г сушени гъби;
1 глава лук;
1 с. л. чубрица;
1 каф. л. черен пипер;
3 с. л. олио;
1 ч.л. червен пипер;
Сол на вкус;
1 кисела зелка.
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, махат се вътрешностите и хрилете. Измива се обилно с вода и се осолява отвътре и отвън. На подходяща по големина тава се намазва дъното с олио и се слага решетка. Ако нямате решетка сложете два-три листа от киселото зеле на дъното. Върху тях се поставя пълнения шаран.
Оризът се измива и се сварява предварително с малко сол докато набъбне в съотношение 1:3. На една чаша ориз се слагат 3 чаши вода. След като оризът се свари, оставя се да изстине и към него се добавя настъргания на ренде морков, нарязания на дребно лук и подправките. Гъбите се измиват, нарязват се на дребно и се задушават в малко олио и вода на котлона, или се пекат в йенска тенджера с олио и сол под капак за 20 мин. Добавят се към ориза. Разбърква се всичко. Рибата се пълни с плънката и се зашива със здрав памучен конец. От горе се покрива с две-три листа кисело зеле, а другото зеле се нарязва на дребно и заедно с останалата плънка се разпределят отстрани в тавата.Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 1 час и 30
минути в предварително загрята фурна на 240 градуса. Изважда се от фурната и
ако рибата се е опекла и е омекнала, фолиото и зелевите листа се махат. Листата
от зеле, с които е била покрита рибата се нарязват и се връщат обратно в
тавата. Рибата се поръсва от горе с
червения пипер и се пече още 15-20 мин до придобиването на желания загар.