Шаран - пълнен без пържене

 

Продукти:

1 голям шаран;

1 ч. ч. ориз;

200 г гъби печурки или 20 г сушени гъби;

1 глава лук;

1 с. л. чубрица;

1 каф. л. черен пипер;

3 с. л. олио;

1 ч.л. червен пипер;

Сол на вкус;

1  кисела зелка.

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства от люспите, махат се вътрешностите и хрилете. Измива се обилно с вода и се осолява отвътре и отвън. На подходяща по големина тава се намазва дъното с олио и се слага решетка. Ако нямате решетка сложете два-три листа от киселото зеле на дъното. Върху тях се поставя пълнения шаран.

Оризът се измива и се сварява предварително с малко сол докато набъбне в съотношение 1:3. На една чаша ориз се слагат 3  чаши вода. След като оризът се свари,  оставя се да изстине и към него се добавя настъргания на ренде морков, нарязания на дребно лук и подправките. Гъбите се измиват, нарязват се на дребно и се задушават в малко олио и вода на котлона, или се пекат в йенска тенджера с олио и сол под капак за 20 мин. Добавят се към ориза. Разбърква се всичко.  Рибата се пълни с плънката  и се зашива със здрав памучен конец. От горе се покрива с две-три листа кисело зеле, а другото зеле се нарязва на дребно и заедно с останалата плънка се разпределят отстрани в тавата.

Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 1 час и 30 минути в предварително загрята фурна на 240 градуса. Изважда се от фурната и ако рибата се е опекла и е омекнала, фолиото и зелевите листа се махат. Листата от зеле, с които е била покрита рибата се нарязват и се връщат обратно в тавата.  Рибата се поръсва от горе с червения пипер и се пече още 15-20 мин до придобиването на желания загар.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта