Таралежи с плънка от яйца – класически вариант

 

Продукти:

500 г кайма;

2+5 яйца;

2 филии хляб;

1-2 глави лук;

1 каф. л. черен пипер;

1 каф. л. кимион;

1 с. л. чубрица;

2-3 с. л. късо право фиде;

1 с. л. олио;

Сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Омесва се кайма като за кюфтета с лук, 2 яйца, подправките и солта. Слагат се повече яйца, за да не се разпаднат таралежите. Каймата се оставя да престои в хладилника поне половин или един час.



През това време се сваряват и белят  четири –пет яйца. Колко таралежа ще станат зависи от големината на яйцата. Тавата се покрива с хартия за печене и хартията се намазва с 1 с. л. олио, за  да не залепват таралежите.



Каймата се разделя на 5 части и от всяка топка се прави питка с която се обвива плътно по едно обелено яйце. Топката с яйцето се удължава малко като конус от едната страна за муцуната.

Поставя се внимателно върху хартията за печене и ако е необходимо се дооформя.



С пинсета се слагат две еднакви зърна черен пипер за очи и едно по-голямо зърно за муцуна. Тавата трябва да е по-голяма от размера и броя на таралежите, за да има място за бодлите. Таралежите се пекат на предварително загрята фурна 220 градуса около 30 минути. 



След това се изваждат с плоска лъжица или лопатка за торта от тавата и се слагат бодлите от фиде. Връщат се обратно в тавата внимателно, за да не се пречупят бодлите и се пекат още 10 минути до получаване на лек загар на фидето.

Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта