Таралежи с плънка от яйца – класически вариант
Продукти:
500 г кайма;
2+5 яйца;
2 филии
хляб;
1-2 глави
лук;
1 каф. л.
черен пипер;
1 каф. л.
кимион;
1 с. л.
чубрица;
2-3 с. л.
късо право фиде;
1 с. л. олио;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Омесва се кайма като за кюфтета с лук, 2 яйца, подправките и солта. Слагат се повече яйца, за да не се разпаднат таралежите. Каймата се оставя да престои в хладилника поне половин или един час.
През това време се сваряват и белят четири –пет яйца. Колко таралежа ще станат зависи от големината на яйцата. Тавата се покрива с хартия за печене и хартията се намазва с 1 с. л. олио, за да не залепват таралежите.
Поставя се внимателно върху хартията за печене и ако е необходимо се дооформя.
С пинсета се слагат две еднакви зърна черен пипер за очи и едно по-голямо зърно за муцуна. Тавата трябва да е по-голяма от размера и броя на таралежите, за да има място за бодлите. Таралежите се пекат на предварително загрята фурна 220 градуса около 30 минути.
След това се
изваждат с плоска лъжица или лопатка за торта от тавата и се слагат бодлите от
фиде. Връщат се обратно в тавата внимателно, за да не се пречупят бодлите и се
пекат още 10 минути до получаване на лек загар на фидето.