Гъска от ориз - барелеф
Продукти:
1 кафяна чаша ориз;
3 кафяни чашки вода;
100 г свинско или телешко месо;
1 червена чушка печена, белена;
1 картоф сварен;
2 с. л. краве масло;
1/2 глава кромид лук по желание;
1 зърно бахар за око;
Сол на вкус;
2 щипки черен пипер.
Начин наприготвяне:
Преди да започнете да правите барелефа, трябва да сте
приготвили чинията и да нарисувате гъската според размерите на чинията.
Използвайте рисунка на гъска или принтирайте картинка от интернет. След това
очертайте контурите на птицата върху хартия за печене, изрежете картинката и с
майонеза или гъсто кисело мляко очертайте гъската върху чинията.
Може да сготвите ориза по начин, който ви харесва, но трябва
да остане бял.
Първо трябва да се свари и обели картофа. След това
чушката трябва да се опече, да се обели и изчисти от семките и дръжката.
Свинското месо се нарязва на малки парчета. Запържва се в тенджера за няколко минути с олио, към него се добавя водата и след това измития ориз без да се пържи. Ври докато се сготвят ориза и месото. Добавя се сол, черен пипер, нарязания на дребно лук и кравето масло. Като стане готов започваме да правим гъската преди още оризът да е изстинал и да се е слепнал. Внимателно с лъжица разпределяте ориза в чинията според контура на птицата без човката и краката. Потапяте в топла вода малка лъжичка и дооформяте гъската. От червената чушка изрязвате човка и крака. От сварения картоф правите шапката и я украсявате с панделка от чушката. Слагате едно зърно от бахар за око. Вземате едно парче от свинското месо и го разкъсвате на парчета по хода на мускулите. От него оформяте крилото на гъската. Вместо месо, за крилото може да използвате и кафяв ориз, но трябва да се сготви отделно.