Лебед от ориз – барелеф, авторска рецепта
Продукти:
1 кафяна чаша ориз;
3 кафяни чашки бульон;
100 г пилешко месо;
1 печена червена чушка, белена;
2 с. л. краве масло;
1/2 глава кромид лук по желание;
Сол на вкус;
1 зърно бахар за око;
2 щипки черен пипер.
Начин наприготвяне:
Преди да започнете да правите барелефа, трябва да сте
приготвили чинията и да нарисувате лебеда според размерите на чинията.
Използвайте рисунка на лебед или принтирайте картинка от интернет. След това очертайте
контурите на птицата върху хартия за печене, изрежете картинката и с майонеза
или гъсто кисело мляко очертайте лебеда върху чинията.
Може да сготвите ориза и по друг начин, но трябва да остане бял.
Първо трябва да се опече чушката, да се обели, да се
изчисти от семките и дръжката.
Пилешкото месо се сварява предварително. С бульона се
сварява ориза като на 1 кафяна чаша ориз се слагат 3 чаши бульон. Ври докато се сготви ориза.
Добавя му се сол, черен пипер, нарязания на дребно лук и кравето масло. Като се
свари ориза започваме да правим гъската преди още да е изстинал и да се е
слепнал. Внимателно с лъжица разпределяте ориза в чинията според контура на
птицата без човката. Потапяте в топла вода малка лъжичка и дооформяте лебеда.
От червената чушка изрязвате човка и корона. Слагате едно зърно от бахар за
око. Вземате едно парче от пилешкото
месо и го разкъсвате на тънки ивици
по хода на мускулите. От него оформяте крилото на лебеда.