Гнездо от кайма с яйце - класически вариант

 

Продукти:

400 г кайма;

2+4 яйца;

2 филии хляб;

1-2 глави лук;

30 г кашкавал;

1 каф. л. смлян черен пипер;

1 каф. л. смлян бахар;

1 с. л. чубрица;

Сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Омесва се кайма като за кюфтета с лук, яйца, подправки и сол. Слагат се повече яйца, за да не се разпаднат и изкривят гнездата при печенето. Хлябът се накисва във вода, изцежда се и се добавя към каймата. Кашкавалът се настъргва на ренде и също се добавя. Всичко се обърква и се оставя да престои в хладилника поне един час. 


Тавата се  покрива с хартия за печене и хартията се намазва с 1 с. л. олио. Каймата се разделя на четири части или повече според предпочитанията. От всяка топка кайма се оформя по едно гнездо с помощта на чаша, като плътно се притиска каймата около чашата, за да не се напукат гнездата при печенето. Пекат се на 220 градуса предварително загрята фурна около 30 минути. 


През това време се отделят белтъците от жълтъците на яйцата. Всеки жълтък се постава отделно в малка чашка. След 30 минути печене, гнездата се изваждат от фурната, жълтъците се изсипват внимателно в гнездата и тавата се връща обратно във фурната. Пекат се още 10-15 минути в зависимост от  това дали предпочитате да са рохкави или твърди. Белтъците се използват за направата на ореховки, целувки и др.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта