Птиченце в гнездо – авторска рецепта

 

Продукти:

400 г кайма;

2+1 яйца;

2 филии хляб;

1-2 глави лук;

1 каф. л. черен пипер;

1 каф. л. кимион;

1 с. л. чубрица;



1 с. л. олио;

1-2 картофа;

½ морков;

1 с. л. прясно мляко;

1 с. л. краве масло;

1 с. л. олио;

Сол на вкус.




Начин на приготвяне:

Омесва се кайма като за кюфтета с лук, 2 яйца, подправките и солта. Хлябът се накисва във вода, изцежда се и се добавя към каймата. Всичко се омесва добре и се оставя да престои около 1 час в хладилника. През това време се сваряват обелените картофи, моркова и едно яйце.


От каймата се правят топки, като по средата се притискат с лъжица за сладолед или обикновена лъжица, за да се оформи вдлъбнатина. Гнездата да се оформят плътно, каймата да е омесена добре, за да не се разкривят и напукат гнездата при печенето. 


Подреждат се върху хартия за печене намазана с 1 с. л. олио, за да не залепват. Пекат се на 220 градуса в предварително загрята фурна около 40 минути.

Сварените картофи се намачкват с вилица или преса, добавя се една щипка черен пипер, сол на вкус. 1 с. л. краве масло се слага в 1 с. л. прясно мляко и се застопля, докато маслото се разтопи. Добавя се и намачкания жълтък на яйцето.

Всичко се обърква до еднородна смес и от картофеното пюре се правят птиченца като се оформя една по-голяма топка за тяло. Тя се прави като продълговата топка за ръгбий и единият ѝ край се удължава като опашка на птиченцето. Прави се и още една по-малка топка за глава. В гнездото се поставя първо тялото на птичето, а после главата. Ако е необходимо закрепете ги с клечка за зъби, но внимавайте, ако ги сервирате на деца. За очи се слагат две еднакви зърна черен пипер, а от моркова се изрязва човката. От белтъка на свареното яйце се изрязват крилцата.

Останалото картофено пюре може да смесите с намачкания морков и да го поднесете като гарнитура към гнездото.

 




Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта