Птиченце в гнездо – авторска рецепта
Продукти:
400 г кайма;
2+1 яйца;
2 филии
хляб;
1-2 глави
лук;
1 каф. л.
черен пипер;
1 каф. л.
кимион;
1 с. л.
чубрица;
1-2 картофа;
½ морков;
1 с. л.
прясно мляко;
1 с. л.
краве масло;
1 с. л.
олио;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Омесва се
кайма като за кюфтета с лук, 2 яйца, подправките и солта. Хлябът се накисва във
вода, изцежда се и се добавя към каймата. Всичко се омесва добре и се оставя да
престои около 1 час в хладилника. През това време се сваряват обелените картофи,
моркова и едно яйце.
От каймата се правят топки, като по средата се притискат с лъжица за сладолед или обикновена лъжица, за да се оформи вдлъбнатина. Гнездата да се оформят плътно, каймата да е омесена добре, за да не се разкривят и напукат гнездата при печенето.
Подреждат се
върху хартия за печене намазана с 1 с. л. олио, за да не залепват. Пекат се на
220 градуса в предварително загрята фурна около 40 минути.
Сварените
картофи се намачкват с вилица или преса, добавя се една щипка черен пипер, сол
на вкус. 1 с. л. краве масло се слага в 1 с. л. прясно мляко и се застопля,
докато маслото се разтопи. Добавя се и намачкания жълтък на яйцето.
Всичко се
обърква до еднородна смес и от картофеното пюре се правят птиченца като се
оформя една по-голяма топка за тяло. Тя се прави като продълговата топка за
ръгбий и единият ѝ край се удължава като опашка на птиченцето. Прави се и още една
по-малка топка за глава. В гнездото се поставя първо тялото на птичето, а после
главата. Ако е необходимо закрепете ги с клечка за зъби, но внимавайте, ако ги
сервирате на деца. За очи се слагат две еднакви зърна черен пипер, а от моркова
се изрязва човката. От белтъка на свареното яйце се изрязват крилцата.
Останалото
картофено пюре може да смесите с намачкания морков и да го поднесете като
гарнитура към гнездото.