Бисерни миди / Перлени миди
Българското и руското име на перлите е бисери. Това
предястие се прави много лесно и бързо с готово бутер тесто и плънка, която
може да бъде Кенар салата и маслини. Може да използвате всички видове маслини:
черни, кафяви, зелени. Бисерните миди образуват различни цветове перли в
зависимост от химичния състав на водата в която живеят. Като бисери може да
използвате още варени и обелени пъдпъдъчи яйца.
1 кг бутер тесто;
12 броя маслини или пъдпъдъчи яйца;
1 жълтък за намазване.
Продукти за плънката:
2-3 печени и белени чушки;
50 г кашкавал;
2-3 сварени яйца;
3-4 скилидки чесън;
2-3 с. л. майонеза;
2 с. л. олио;
½ каф. л. черен пипер;
Сол на вкус;
2-3 стръка пресен копър по желание.
Начин на приготвяне:
Бисерните миди са с елипсовидна или кръгла форма, но са много по-големи от черноморските миди. Бутер тестото се размразява, разстилат се листовете и се нарязват на 6 парчета. От едната по-дълга страна, тестото се сгъва и залепва с вода, притиска се, за да не се отвори при печенето. Това ще бъде сухожилната връзка на двете черупки на мидата. С къдрав нож се изрязват краищата на тестото, за да стане като кръг или овал.
Докато се пекат мидите се приготвя плънката. Печените и белени чушки се нарязват на много дребни парчета, сварените и обелени яйца се настъргватна ренде. Кашкавалът също се настъргва на ренде.
Всичко се слага в дълбока чиния и се обърква. Добавят се подправките, майонезата, олиото и сол на вкус. С така приготвената плънка се пълнят мидите.
След като изстинат мидите от бутер тесто, се разрязват на две по дължина през средата, без да се срязват до края. Сгъвката не се срязва, за да може да прикрепя двете черупки на мидата.